Competències Emocionals: Definició i Tipus Clau
Clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,28 KB
La competència emocional és un constructe ampli que inclou diversos processos i provoca una varietat de conseqüències. Es pot entendre la competència emocional com el conjunt de coneixements, capacitats, habilitats i actituds necessàries per comprendre, expressar i regular de forma apropiada els fenòmens emocionals.
Recollint les propostes anteriors i a partir del marc teòric sobre l'educació emocional, considerem la següent estructuració de les competències emocionals:
1. Consciència Emocional
La consciència emocional és la capacitat per prendre consciència de les pròpies emocions i de les emocions dels altres, incloent l'habilitat per captar el clima emocional d'un context determinat. Dins d'aquest bloc es poden especificar una sèrie d'aspectes com els següents:
Presa de consciència de les pròpies emocions
És la capacitat de percebre amb precisió els propis sentiments i emocions; identificar-los i etiquetar-los. Contempla la possibilitat d'experimentar emocions múltiples i de reconèixer la incapacitat de prendre consciència dels propis sentiments a causa d'inatenció selectiva o dinàmiques inconscients.
Donar nom a les emocions
És l'eficàcia en l'ús del vocabulari emocional adequat i utilitzar les expressions disponibles en un context cultural determinat per designar els fenòmens emocionals.
Comprensió de les emocions dels altres
És la capacitat de percebre amb precisió les emocions i sentiments dels altres i d'implicar-se empàticament en les seves vivències emocionals. Inclou la perícia de servir-se de les claus situacionals i expressives (comunicació verbal i no verbal) que tenen un cert grau de consens cultural per al significat emocional.
Prendre consciència de la interacció entre emoció, cognició i comportament
Els estats emocionals incideixen en el comportament i aquests en l'emoció; ambdós poden ser regulats per la cognició (raonament, consciència). Emoció, cognició i comportament estan en interacció contínua, de manera que resulta difícil discernir què és primer. Moltes vegades pensem i ens comportem en funció de l'estat emocional. La consciència emocional és el primer pas per poder passar a les altres competències.
2. Regulació Emocional
La regulació emocional és la capacitat per manejar les emocions de forma apropiada. Suposa:
- prendre consciència de la relació entre emoció, cognició i comportament;
- tenir bones estratègies d'afrontament;
- capacitat per autogenerar emocions positives, etc.
Les microcompetències que la configuren són:
Expressió emocional apropiada
És la capacitat per expressar les emocions de forma apropiada. Implica l'habilitat per comprendre que l'estat emocional intern no necessita correspondre amb l'expressió externa. Això es refereix tant a un mateix com als altres. En nivells de major maduresa, suposa la comprensió de l'impacte que la pròpia expressió emocional i el propi comportament puguin tenir en altres persones. També inclou l'hàbit de tenir això en compte en el moment de relacionar-se amb altres persones.
Regulació d'emocions i sentiments
És la regulació emocional pròpiament dita. Això significa acceptar que els sentiments i emocions sovint han de ser regulats. La qual cosa inclou:
- regulació de la impulsivitat (ira, violència, comportaments de risc);
- tolerància a la frustració per prevenir estats emocionals negatius (ira, estrès, ansietat, depressió);
- perseverar en l'assoliment dels objectius tot i les dificultats;
- capacitat per diferir recompenses immediates a favor d'altres més a llarg termini però d'ordre superior, etc.
Habilitats d'afrontament
Habilitat per afrontar reptes i situacions de conflicte, amb les emocions que generen. Això implica estratègies d'autoregulació per gestionar la intensitat i la durada dels estats emocionals.
Competència per autogenerar emocions positives
És la capacitat per autogenerar i experimentar de forma voluntària i conscient emocions positives (alegria, amor, humor, fluir) i gaudir de la vida. Capacitat per a autogestionar el propi benestar emocional a la recerca d'una millor qualitat de vida.