Components Essencials de l'Ordinador i Funcions del SO
Clasificado en Informática
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,52 KB
Funcions Clau del Sistema Operatiu
El sistema operatiu (SO) és el programari essencial que gestiona els recursos de l'ordinador i permet la interacció amb l'usuari. Les seves funcions principals són:
- Gestió del Microprocessador: Envia les tasques que ha de dur a terme. Si tenim diverses aplicacions alhora, s'encarrega d'assignar el temps que el microprocessador dedica a cadascuna. Si alguna tasca és molt urgent, li dóna prioritat màxima.
- Gestió de la Memòria i els Sistemes d'Emmagatzematge: Facilita l'espai disponible per a les diverses aplicacions.
- Presentació d'una Interfície o Entorn de Treball: És necessari perquè l'usuari pugui comunicar-se amb l'ordinador.
- Comunicació entre Aplicacions i Dispositius Perifèrics: Fa possible la interacció. Per exemple, un simple canvi de línia en un processador de textos s'ha de traduir perquè la impressora accioni els motors que permeten avançar una línia i col·locar-se al principi de la línia següent.
El Microprocessador: Cervell de l'Ordinador
El microprocessador és un circuit integrat format per milions de transistors minúsculs que treballen de manera coordinada per a processar les instruccions i les dades que reben de la memòria.
La Freqüència de Rellotge
La freqüència de rellotge marca el ritme de treball del microprocessador. El rellotge és un dispositiu que genera impulsos elèctrics de manera contínua. Cada vegada que rep un impuls, el microprocessador realitza una operació.
El Nombre de Bits
El nombre de bits indica la quantitat de dades que el microprocessador pot utilitzar en les seves operacions simultàniament, influint directament en la seva capacitat de processament.
Tipus de Memòria Principal
La memòria és fonamental per al funcionament ràpid de l'ordinador, ja que l'accés al disc dur és molt lent.
La Memòria RAM (Random Access Memory)
La memòria RAM és la memòria principal de l'ordinador. S'hi emmagatzemen les dades i les instruccions amb què treballa el microprocessador de manera temporal.
La Memòria Cau (Cache)
La memòria cau s'utilitza per a emmagatzemar les dades que el microprocessador utilitza més sovint, ja que la RAM no pot treballar a la mateixa velocitat que aquest. Actua com un pont ràpid entre la CPU i la RAM.
La Memòria ROM BIOS (Read-Only Memory Basic Input/Output System)
La memòria ROM BIOS és la que realitza la comprovació inicial del sistema (POST - Power-On Self-Test) mitjançant un conjunt d'instruccions emmagatzemades de manera permanent en l'ordinador en una memòria especial de lectura. Si tot és correcte, carrega el sistema operatiu a la memòria principal perquè prengui el control de l'ordinador.
Unitats d'Emmagatzematge
Les unitats d'emmagatzematge permeten guardar dades de forma persistent. Es classifiquen segons la tecnologia que utilitzen:
- Unitats Magnètiques: Utilitzen petits imants per emmagatzemar dades (per exemple, discos durs).
- Unitats Òptiques: Basades en marques o perforacions llegides per làser (per exemple, CDs, DVDs, BDs - Blu-ray Discs).
- Memòries Flaix: Utilitzen transistors per guardar informació de forma no volàtil (per exemple, USB, targetes SD).