Comprendre el Sistema Decimal i els Nombres Decimals

Clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,08 KB

En el moment de parlar sobre un i mig (1,5), cal destacar que el llenguatge matemàtic és la manera que té l'infant d'expressar-se. Molts d'ells saben expressar bé que 1,5 = un i mig, però ho escriuen malament. Per tant, tenen un problema a l'hora de coordinar-se entre la paraula, el número i l'objecte. L'objectiu del mestre és recordar les nocions que l'infant ja té, de manera que així podem afegir-ne de noves i crear un aprenentatge significatiu. Hem d'aconseguir que els infants aprenguin de forma natural i que, per tant, aparegui el principi de correspondència un a un. Un cop fet això, ja podran adquirir el principi de cardinalitat, que es basa en saber comptar.

La Comprensió del Sistema Decimal

Hi ha un moment en què l'infant ha entès el sistema decimal de base 10, tot i que ha de saber que n'existeixen d'altres que també es poden fer servir. Però amb aquest exemple demostra saber el valor posicional, ja que entén que 1 és una unitat i per això pinta tots els quadrats, i 0,5 considera que també és una unitat i per això en pinta 5.

Estratègies per a l'Ensenyament dels Decimals

Una manera com podem ajudar l'infant a entendre-ho és amb la mesura d'un regle. Fer-los situar en el regle què és un centímetre i què ens falta per arribar a mig més, no a dos sencers perquè ens passem. En l'àmbit curricular estem aplicant les competències 6 i 7:

  • Competència 6: establir relacions entre diferents conceptes, així com entre els diferents significats d'un mateix concepte.
  • Competència 7: identificar les matemàtiques implicades en situacions quotidianes i escolars i cercar situacions que es puguin relacionar amb idees matemàtiques concretes.

També, perquè el nen entengui el sistema decimal, podem fer servir els blocs multibase. Utilitzar el material de l'aula. El fet que els infants puguin tenir aquests problemes, ja sigui el dels decimals o el de les proporcions, podem ajudar-los fent servir diferents materials. Les matemàtiques agraden i motiven els infants quan saben i entenen de què els hi parlen i, per aquest motiu, cal fer-ho d'una manera dinàmica.

El Treball Cooperatiu en l'Aprenentatge de les Matemàtiques

El fet de fer aquest treball cooperativament fomenta la comunicació entre ells. Es tracta d'una part essencial de les matemàtiques. Les idees arriben a crear una gran reflexió i discussió. Escoltar les idees dels altres dóna oportunitats per desenvolupar la seva comprensió individual de cadascú i, com hem comentat anteriorment, també permet detectar errors.

El Rol del Mestre en l'Ensenyament de les Matemàtiques

Com a mestres, hem de reconèixer i usar les connexions entre les idees matemàtiques perquè puguin relacionar la realitat de les coses amb les matemàtiques. Com a objectiu, també és important que aquestes idees estiguin connectades per poder desenvolupar un pensament coherent.

Han d'estudiar-se per desenvolupar-se en la societat actual.

Entradas relacionadas: