Comunicació Visual i Llenguatge Visual
Clasificado en Plástica y Educación Artística
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,13 KB
1. La comunicació visual
: és un procés a través del qual es transmeten missatges per mitjà d'imatges. L'emissor: és el transmissor que vol realitzar la comunicació. Pot ser una persona o un grup de persones. El missatge: es refereix a la comunicació que l'emissor vol transmetre. Pot ser format per diversos estímuls visuals més o menys complexos: signes, colors, formes, etc. En un missatge visual es distingeixen dos aspectes: L'objectiu, que es refereix a la finalitat que l'emissor vol aconseguir a través de la seva imatge. L'estructura, que és el contingut visual, la temàtica i l'estil artístic, que depenen de l'objectiu que tingui el missatge. El receptor: està constituït per les diverses persones o organitzacions destinatàries dels missatges. És un element fonamental en el procés de comunicació, ja que d'aquest depèn el caràcter que ha d'adoptar l'emissor en transmetre el missatge, l'objectiu i l'estructura d'aquest. El mitjà: és el suport o canal de comunicació a través del qual es transmeten els missatges. Els canals de comunicació poden ser des de fotografies fins a mitjans informàtics o els grans mitjans de comunicació de massa com la premsa, la televisió o el cinema. Quan el canal usat incorpora so, es genera llenguatge audiovisual.
2. Llenguatge visual
: sistema de comunicació que empra les imatges com a mitjà d'expressió. El codi visual: cada llenguatge visual té un codi propi. El codi visual és el conjunt de normes i signes segons els quals es dóna significat a un missatge visual. Metàfores visuals: són recursos gràfics o espacials que s'empren per a simbolitzar records, expressar situacions, o suggerir sensacions o emocions.
3. Percepció visual
: procés durant el qual una persona rep un conjunt d'estímuls visuals. Proximitat i semblança: quan una sèrie d'elements visuals es troben propers entre si, criden poderosament l'atenció i són percebuts com un conjunt. Si a més d'estar propers, són iguals o semblants l'efecte es potencia. Continuïtat: si uns quants elements visuals es disposen en una direcció concreta, es percep amb gran claredat i rapidesa la figura que marca aquesta direcció. Ressalt: quan interessa destacar o singularitzar una figura sobre unes altres, se sol col·locar en el centre o a la dreta de la imatge. A més, es tria un color i una mida diferent dels que tenen els altres elements visuals del conjunt. Homogeneïtat: si l'emissor del missatge vol que el receptor percebi tots els elements visuals d'una imatge amb la mateixa intensitat, crea un efecte homogeni, és a dir, unificat: dimensions, formes, colors, i moviments iguals o semblants.
4. Finalitat de les imatges
: Finalitat informativa: