Comunitats d'Aprenentatge: Guia Pràctica
Clasificado en Magisterio
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,32 KB
Comunitats d'Aprenentatge
Definició
Aposta per la igualtat educativa per combatre situacions de risc. Dirigides a centres amb més carència, desigualtats i pobresa. L'objectiu és que l'alumnat pugui obtenir resultats educatius iguals o superiors als d'aquelles persones que tenen situacions de privilegi econòmic i social.
Constitució
Professorat, alumnes, famílies, persones voluntàries i professionals. Participació activa de tots.
Com aconseguim la participació?
Si no participen, no se les ha de renyar ni buscar un culpable; no acusar-les per despreocupació ni falta de motivació. Transformant les relacions de poder per una estructura més oberta, participativa i igualitària. Creant espais en els quals les famílies se sentin escoltades. Fent-los veure que el seu paper repercuteix en l'educació dels seus fills. Fent-les participar en les comissions.
Principis de l'Aprenentatge Dialògic
- Diàleg igualitari: Les posicions es valoren per la validesa dels arguments. Totes les propostes han de ser discutides, negociades i matisades.
- Intel·ligència cultural: Intel·ligència acadèmica i pràctica, les altres capacitats de llenguatge i accions dels éssers humans que fan possible arribar a acords en els diferents àmbits socials.
- Solidaritat: Expressió de la democratització dels diferents contextos socials i la lluita contra l’exclusió.
- Transformació: Superar totes les barreres amb les quals ens trobem per accedir a la cultura amb igualtat d’oportunitats. Possibilitats d’adquirir una major autonomia i transformació de l’entorn.
- Creació de sentit: Aprendre a llegir i a escriure i tenir un espai de relació amb la possibilitat de participar-hi activament aportant el seu coneixement i cooperant amb els altres. Per desenvolupar capacitats d’autonomia, reflexió, gestió i organització.
- Dimensió instrumental: Aquest diàleg afavoreix l’aprenentatge. Les persones decideixen dialògicament què volen aprendre, sense posar límits, anant al màxim de les seves capacitats.
- Igualtat de diferències: Totes les cultures són igual de vàlides i respectables. Tots comparteixen els seus sabers i decideixen quins valors i coneixements de les altres cultures els són útils.
Atenció a la Diversitat
- Diversificar les propostes metodològiques, els materials curriculars i els recursos didàctics.
- Adaptar les activitats i el ritme de treball a les diferents necessitats dels alumnes.
- Diversificar els tipus d’agrupaments relacionals i de treball.
- Flexibilització de l’ús de l’espai i del temps per adaptar-los a les necessitats dels nens i nenes.
- Coordinació de les actuacions de l’equip de mestres.
- Assessorament per part de l’equip de l’EAP i d’altres professionals.
- Plans individualitzats només quan siguin molt necessaris.
El Mestre/a de Recolzament
En les comunitats d’aprenentatge es considera un mestre/a de recolzament. Treballa en col·laboració amb l’equip de tutors/es i es consensua què i com cal treballar. L’avaluació es fa de forma conjunta amb el tutor/a.