Conceptes bàsics de química: espectre, ones electromagnètiques, òrbita i enllaços
Clasificado en Química
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,72 KB
Espectre
Conjunt de radiacions electromagnètiques recollides en una pantalla, foto… 2 tipus: emissió - tant els espectres continus com discontinus originats com a conseqüència de l’emissió de llum per part d’algun element. Absorció - espectre que s’obté quan la llum blanca passa a través d’un gas a baixa pressió.
Ondes electromagnètiques
Pertorbació que es propaga a l’espai sense transport de matèria, produïda quan alguna cosa vibra o oscil·la. Tranversals i longitudinals.
Òrbita
Trajectòria definida en la qual podem determinar la posició i velocitat d’un electró a qualsevol instant. Orbital: funció d’ona matemàtica que ens indica la probabilitat de trobar un electró en una regió de l’espai a l’entorn del nucli.
Nombres quàntics
n (nº quàntic principal): indica el nivell energètic n=1…7 / l (nº quàntic secundàri): indica el subnivell energètic i la forma de l’orbital l=0,…n-1 / m (nº quàntic magnètic): indica les orientacions que presenten a l’espai de cada tipus d’orbital m=-l,…0,…+l / s (nº quàntic d’spin): actua l’electró com un camp magnètic perquè gira sobre ell mateix s=+-1/2
Energia d'ionització
Energia necessària per arrencar un electró d’un àtom en fase gasosa i en estat fonamental. / Electronegativitat: tendència que té un àtom d’un element, enllaçat amb un àtom d’un altre element, a atreure cap a ell mateix els electrons de l’enllaç.
Nº d'oxidació, Nº atòmic i Nº màssic
Número que correspon a la càrrega que tindria un àtom d’aquest element si els electrons de cada enllaç s’assignessin a l’àtom més electronegatiu. Número de protons presents en el nucli atòmic. Massa de l’àtom.
Enllaç covalent
Compartició d’un o més parells d’electrons per dos àtoms. Unió molt forta, forçes d’atracció dèbils, apolars punts de fusió i ebullició baixos i gasosos a temperatura ordinària, polars punts més alts, mals conductors d’electricitat, apolars solubles en dissolvents apolars, polars dissolen en polars. (H2, Cl2, N2, HCl, CO2, H2O, NH3, CCl4, NH4(datiu)
Enllaç iònic
Unió dels ions amb càrregues elèctriques oposades com a conseqüència de l’atracció electrostàtica mútua. Sòlids, punts fusió i ebullició elevats, durs, fràgils, conductors, solubles en dissolvents polars
Enllaç metàl·lic
Els elements que s’uneixen volen perdre electrons, això provoca que es formi un núvol electrònic. Brillantor metàl·lica, punts fusió i ebullició alts, conductivitat elèctrica i calorífica, dúctils i mal·leables