Conceptes clau de comunicació: Cismogènesi, soroll i funcions

Clasificado en Plástica y Educación Artística

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,71 KB

Conceptes clau de comunicació

Cismogènesi

Procés que es produeix quan una relació es trenca o canvia de patró.

Signes

Interaccions simbòliques que poden acompanyar altres tipus de comunicació.

Report (contingut/informació)

Aspecte referencial del missatge, un missatge que transmet informació i que en la comunicació humana és sinònim del contingut del missatge.

Comand (relació)

Aspecte relacional d’un missatge. Es refereix a quin tipus de missatge s’ha d’entendre que és, i en última instància, la relació entre els comunicants.

Logos

Són les coses apreses o pensades de la cultura.

Doxa

Són les idees que corresponen a les idees que nosaltres tenim i incorporem culturalment sense disposar o pensar en arguments per a defensar-ho.

Self-fulfilling prophecy

Són les expectatives, tant positives com negatives, que una persona es crea sobre un grup de persones.

Orgull de casta

És el sentit de pertinença a un grup determinat.

Auto-estereotips

Són estereotips que ens creem a nosaltres mateixos.

Generalitzacions

Atribuir la mateixa qualitat a les diferents persones que formen un grup.

Acceptació tendenciosa

Acceptar determinats prejudicis amb una finalitat o sense cap tipus de motiu.

Mètodes transmissius (David Bohm)

Maneres de pensar que la comunicació està basada en donar directrius, potser la comunicació està directament relacionada amb el diàleg.

Psicologia conductista

Estudi de la conducta humana a partir de processos d’estímul i resposta. En termes comunicacionals, missatge i efecte. Sorgeix la propaganda d’aquest estudi.

Soroll tècnic

Té a veure amb els problemes tècnics, no ha de ser estrictament acústic, també pot ser visual. És quan es dóna un problema relacionat amb la qualitat en què arriba el missatge.

Soroll semàntic

Es produeix en el moment en què t’estan transmetent un missatge i tu penses en alguna altra cosa, arriba el senyal però no el sentit, perquè interfereix psicològicament.

Tipus de soroll

  • Tècnics: si els senyals no arriben correctament. Estan relacionats amb el soroll tècnic.
  • Semàntics: hem d’entendre el sentit i significat del senyal. Cal tenir en compte per això les diferències culturals. No a tot arreu el mateix senyal o signe significa el mateix.
  • D’efectivitat: tenen a veure amb els efectes que provoquen els nostres senyals, és a dir, si el nostre senyal no provoca l’efecte que nosaltres desitjàvem tenim un problema.

Percepció

  • Selecció: Seleccionem un esdeveniment determinat segons si aquest ens és estrany o curiós en relació amb el nostre context.
  • Disponibilitat: Per poder tenir la percepció d’un esdeveniment cal que M1 estigui present en el moment en que succeeix.
  • Context: El mateix esdeveniment pot variar segons la situació on succeeix.

Funcions del llenguatge

  • Funció referencial: en relació amb el context. Informa sobre una realitat exterior, que existeix.
  • Funció emotiva o expressiva: en relació amb l’emissor, el missatge ens informa sobre sentiments, emocions, opinions, punts de vista, etc. de l’emissor.
  • Funció poètica: el missatge se centra en el propi missatge, la seva estètica.
  • Funció conativa: receptor objectiu: produir una resposta del receptor, persuadir-lo, fer-lo canviar d’opinió, donar-li una explicació, etc.
  • Funció metalingüística: el llenguatge parla sobre el propi llenguatge.
  • Funció fàtica: contacte. Tot el que té a veure amb establir, prolongar i interrompre el contacte comunicatiu. És la més important de la comunicació humana.

Redundància

Causat perquè la informació es transmet per senyals, i els senyals són completament predictibles, per tant no hi ha informació nova.

Proxèmia

Distància interpersonal que influeix en la interacció, aquest és un dels factors més marcats que diferencia a les cultures i les classes socials que en elles hi ha: íntima, personal, social o semipública i pública.

Entradas relacionadas: