Conceptes Clau de Cultura i Societat: Guia Bàsica
Clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,93 KB
Cultura
Utilitzem aquest terme per fer referència a activitats relacionades amb l'àmbit de la producció artística com el teatre, dansa, pintura, òpera, etc. Però des d'una perspectiva antropològica, el significat de cultura és molt més ampli: Podríem identificar com a cultura tot allò que va més enllà del que és genèticament programat en l'ésser humà. La cultura és un producte social. La cultura es manifesta a través de patrons de conducta i idees compartits per una col·lectivitat que els serveixen per organitzar i dirigir les seves vides. La cultura és el conjunt de pràctiques que constitueixen la forma de vida d'una societat.
Subcultura
Parlem de subcultura per definir les diverses formes d'expressió cultural que es donen dins dels diferents grups que formen la societat. Exemple: cultura urbana.
Contracultura
Parlem de contracultura per referir-nos a moviments o grups que rebutgen els valors i les normes de la cultura dominant. Exemples: els cínics de l'antiga Grècia que defensaven una manera de viure asocial que refusava tots els valors imperants, o els moviments hippies dels anys 60 que criticaven la manera de vida tradicional de la classe mitjana americana i els valors de la cultura oficial.
Etnocentrisme
Consisteix a avaluar i jutjar les altres cultures prenent com a punt de referència els nostres propis valors i criteris, considerant que aquests són més evolucionats i avançats. Exemples: racisme, xenofòbia.
Relativisme cultural
El relativisme cultural sosté que no existeixen valors universals o criteris absoluts pels quals es puguin jutjar les diferents cultures.
Transculturalisme
La solució per evitar el relativisme portat a l'extrem és l'intent d'establir un conjunt de valors que siguin transculturals, és a dir, que estiguin presents en la major part de les cultures.
Interculturalisme
L'interculturalisme implica acceptar la diversitat cultural i veure-hi un fet enriquidor. Significa entendre que cada cultura té els seus propis valors que hem de respectar, per diferents que siguin dels nostres.
Grup social
La nostra vida en societat es desenvolupa sempre en relació amb un grup social. Un grup social pot estar constituït per un nombre variable d'individus, des de dos fins a tots els que componen una comunitat política de grans dimensions. Ara bé, qualsevol conjunt de persones no constitueix un grup social: ha de complir unes condicions:
Condicions d'un grup social
- Integració mútua: Ha de mantenir relacions de forma regulada i estable.
- Consciència de grup: Han de tenir una certa consciència de pertinença al grup.
- Cohesió en l'acció: Han de tenir un conjunt d'objectius.
Posicions socials
La posició social d'un individu dins del grup queda determinada pels rols o papers socials que hi té i l'estatus que se li atribueix.
Rols o papers socials
Els rols o papers socials són conjunts de normes i pautes de conducta que orienten la relació dels individus amb els diferents membres del grup.
Estatus
L'estatus implica una certa jerarquia en funció del reconeixement, el prestigi, el mèrit o la posició de l'individu dins del grup.
Socialització
Cada grup social intenta mantenir el seu estil de vida imposant-lo a les generacions més joves mitjançant el que es denomina procés de socialització.
Funció de la socialització
Té la funció d'integrar i adaptar l'individu a la societat en la qual viu, fent que assimili la seva cultura. A la vegada, té un paper fonamental en la formació de la personalitat de cada subjecte.