Conceptes Clau del Periodisme i els Mitjans Audiovisuals
Clasificado en Magisterio
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,8 KB
Definicions Essencials en Periodisme
A continuació, es presenten algunes definicions fonamentals per entendre el món del periodisme i la comunicació audiovisual:
Teleporqueria
Són aquells espais que menyspreen la dignitat de les persones o la seva vida privada, o que inciten a la violència. Aquests programes tenen com a únic objectiu obtenir la màxima audiència amb continguts barats i senzills de produir.
Funció del Periodisme
Ser els ulls de la ciutadania i explicar-nos què ha passat en un lloc on no érem. De vegades, la realitat canvia segons el mitjà que ens l'expliqui.
Objectivitat
Ser imparcial. Qualitat que es basa en els fets i la lògica.
Subjectivitat
Jutjar o opinar d'alguna cosa i els fets a partir de la nostra opinió personal.
Contrastar Informació
Comparar el mateix article en diferents mitjans per trobar el que s'aproximi més a la realitat.
Tipus i Finançament de les Televisions
Televisions Públiques
S'originen amb vocació de servei, no per fer negoci, i reben ingressos dels impostos.
Televisions Privades
Fan televisió per guanyar diners com una empresa, mitjançant els anuncis de les empreses o amb sèries de televisió barates (Teleporqueria).
Com es financen les TV Privades?
Venen xifres d'audiència als anunciants a través d'agències de publicitat. La programació s'organitza en funció dels interessos dels anunciants.
Criteris de Selecció de Notícies
La selecció de notícies no sempre és neutra i pot estar influenciada per diversos factors:
Proximitat
En principi, es refereix a proximitat física, però en realitat sovint es tracta de proximitat ideològica.
Ideologia
Alguns fets són remarcats o obviats per qüestions ideològiques. Així, per exemple, alguns diaris tenen una secció anomenada "Religió" al costat d'altres com "Internacional" o "Política", mentre que d'altres només donen de tant en tant alguna notícia relacionada amb la religió en la secció de Societat. Això ja ens dóna una mostra claríssima del que consideren important i què no.
Emotivitat
És necessari preguntar-se davant alguns noticiaris si les imatges emotives que veiem responen certament a una voluntat informativa.
Espectacle
Una notícia amb imatges espectaculars, però no de gran transcendència, serà escollida sovint per sobre d'un fet important però sense imatges, que serà difícilment destacat per les televisions del món.
Publicitat i Identificació de l'Espectador
En el món de la publicitat, la manera com l'espectador s'identifica amb el contingut és crucial:
L'Espectador Objectiu
Si l'espectador s'identifica amb el protagonista, tendirà a identificar-se també amb el producte que utilitza. Per il·lustrar aquesta "caça" (o "targetització"), podem explicar que en anglès el terme tècnic per denominar el públic objectiu és el terme d'origen militar target, que designa l'objectiu al qual es dispara.
Identificació Real i Ideal
La identificació de l'espectador amb els personatges o situacions en la publicitat pot ser de dos tipus:
Identificació amb el Jo Real
Es produeix quan l'espectador s'identifica amb el protagonista de l'anunci perquè és semblant a ell: té el mateix aspecte, situació, característiques i pateix els mateixos problemes quotidians que ell.
Identificació amb el Jo Ideal
El protagonista no representa allò que l'espectador és, sinó allò que voldria ser o, si més no, allò que l'atrau; l'aspecte físic, el decorat, les actituds, les qualitats que no són pròpies del món real de l'espectador, sinó que el traslladen a un món ideal.