Conceptes Clau de Desigualtat i Mobilitat Social: Definició i Anàlisi

Clasificado en Formación y Orientación Laboral

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,33 KB

Conceptes Clau sobre Desigualtat i Mobilitat Social

Desigualtat funcional: Un cert nivell de desigualtat és necessari perquè la societat funcioni.

Dominació: Situació en la qual una persona i/o un grup, utilitzant la persuasió, l'amenaça, o fins i tot la força o qualsevol altra via, és capaç d'imposar les seves idees, les seves regles i punts de vista, les seves veritats, i/o les seves creences o suposicions.

Explotació: Relació social acceptada o legitimada en la qual algunes persones que posseeixen un estatus o rol social específic són abusades o utilitzades en benefici d'altres degut a la seva pertinença a aquesta categoria o estatus.

Credencialisme: Sosté que l'educació assumeix l'objectiu de seleccionar, entre la força de treball, aquells que ocuparan els llocs de més responsabilitat i que percebran les millors retribucions.

Indicador de Gini: S’utilitza per mesurar el grau de desigualtat en la distribució de la riquesa o els ingressos en una societat.

Pobresa absoluta: Dificultats per alimentar-se, manca d’habitatge, no poder pagar despeses bàsiques, manca de béns materials bàsics.

Pobresa relativa: Basada en els ingressos relatius respecte a la distribució total.

Mobilitat social: Conjunt de moviments o desplaçaments que efectuen els individus, les famílies o els grups socials dins un determinat sistema socioeconòmic.

Mobilitat absoluta: Mobilitat social que ve determinada pels canvis a l'estructura de classes.

Mobilitat relativa: Probabilitats de manera comparativa de formar part de les diferents classes que tenen els individus de diferents orígens socials.

Mobilitat intrageneracional: Mobilitat social que pateixen els membres d'una mateixa generació al llarg de la vida i que els afecta en la seva trajectòria laboral.

Mobilitat intergeneracional: Mobilitat social que es produeix entre una generació i la següent. S'experimenta quan els individus pertanyents a una família canvien de professió respecte dels seus ascendents, sempre que aquest canvi no impliqui un canvi a l'estatus socioeconòmic de la família en general.

Entradas relacionadas: