Conceptes Clau de l'Economia Espanyola del Segle XIX
Clasificado en Geografía
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,2 KB
Economia dual
Coexistència de dos sectors econòmics a l'interior d'un mateix espai, un sol ser més endarrerit i agrícola i l'altre més avançat. Exemple: Catalunya i el País Basc industrialitzats i la resta d'Espanya no.
Latifundi
Explotació agrícola de mida considerable caracteritzada pel caràcter extensiu de la seva producció, l'ús d'obrers assalariats i l'absentisme del propietari. A Espanya és la forma típica de propietat del sud (Andalusia).
Minifundi
És una forma de propietat de la terra caracteritzada per petites parcel·les. Sol pertànyer al mateix pagès que és el que la treballa, i la seva producció generalment està orientada al propi consum.
Rabassa morta
Contracte agrari, segons el qual, el propietari cedia una terra boscosa o erma a un camperol, i aquest es comprometia a plantar-hi la vinya a canvi de retenir una part del fruit.
Fil·loxera
Va ser una crisi causada per un paràsit que matava els ceps, provocant que augmentessin les exportacions de vi a França.
Mortalitat catastròfica
Situació de mortalitat molt elevada a causa de la incidència d'epidèmies, guerres i fams, típica del cicle demogràfic antic.
Proteccionisme
Corrent econòmic que aposta per la producció nacional i imposa taxes i aranzels als productes internacionals per encarir-los i limitar així les importacions.
Aranzel
És un impost que cobra l'Estat sobre les mercaderies i els productes exportats i importats. S'estableix per protegir la indústria nacional d'un estat de la competència externa.
Llei General de Ferrocarril (1856-1865)
Era una llei que tenia com a objectiu l'acceleració de la construcció de la xarxa ferroviària espanyola a través d'una sèrie d'implantacions: formació de societats anònimes ferroviàries, preveia el pagament de subvencions estatals i facilitava la importació de material ferroviari. Planifica una disposició radial (centrada a Madrid).
Revolució industrial
Creixement generalitzat i sostingut de la producció manufacturera dut a terme mitjançant innovacions tècniques i caracteritzat per canvis econòmics i socials.