Conceptes Clau: Innovació, Globalització, Dret i Administració

Clasificado en Derecho

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,85 KB

: Innovació i Canvis Empresarials

  1. La innovació de processos empresarials implica canvis en la funció de producció (equipament) i en l'organització. Els canvis organitzatius s'apliquen als procediments empresarials.
  2. Les persones identifiquen oportunitats per innovar i transformen idees en activitats pràctiques dins d'un context.
  3. L'origen de la innovació és la creativitat i la capacitat de generar i transformar idees innovadores i útils.
  4. Es diferencien: la innovació radical fa una modificació radical i aporta novetat; la innovació per imitació fa canvis en el producte que aporten millores.
  5. La innovació sorgeix en fer canvis normatius i per l'aparició de nous mercats.

Globalització i Expansió Internacional

  1. La globalització és la tendència dels mercats i les empreses a estendre's, assolint una dimensió mundial que sobrepassa les fronteres nacionals.
  2. Els transports i les comunicacions redueixen temps i costos per a les empreses i fan possible el trànsit fluid i ràpid dels productes.
  3. L'expansió internacional presenta dificultats: l'elecció dels mercats i l'existència d'obstacles.
  4. Exportació ocasional: consisteix a exportar esporàdicament com si es tractés d'una venda interna.
  5. Joint venture (o negoci conjunt): expressió que significa negoci internacional amb risc compartit.
  6. Franquícia: és l'explotació d'un producte, activitat o nom comercial, atorgada per una empresa a una o diverses persones d'una zona determinada.

El Dret i l'Ordenament Jurídic

  1. El Dret és un conjunt de principis i normes que serveix per regular la convivència en la societat. Dret públic: regula les relacions en què pren part l'Administració quan actua exercint funcions públiques. Dret privat: regula les relacions entre particulars; l'Administració pot actuar com un particular.
  2. Les fonts del dret són: la llei, el costum, els principis generals del dret i la jurisprudència.
  3. L'ordenament jurídic és un conjunt de normes diferents. La Constitució, aprovada l'any 1978, és la norma suprema.
  4. La llei és una norma jurídica aprovada pel Parlament. Les lleis orgàniques tracten temes de major importància; les lleis ordinàries tracten qualsevol altre tema.
  5. Els Decrets Legislatius són normes amb rang de llei dictades pel Govern, prèvia autorització del Parlament. Poden ser textos articulats (llei de bases) o textos refosos (refusió de lleis).
  6. La separació de poders és un concepte que estableix que els poders d'un govern sobirà han d'estar dividits entre diferents entitats per garantir la independència en l'aprovació, execució i compliment de les normes. Els poders són: legislatiu, executiu i judicial.
  7. El poder judicial administra justícia.

L'Administració Pública a Espanya

  1. L'Administració Pública a Espanya s'estructura en nivells: General de l'Estat, Autonòmica i Local. La Llei d'Organització i Funcionament de l'Administració General de l'Estat (LOFAGE) regula l'Administració central.
  2. Òrgans de l'Administració General de l'Estat: Consell de Ministres, Comissions Delegades del Govern, Ministeris i Serveis Comuns.
  3. Ministres: dirigeixen els sectors d'activitat administrativa dels seus ministeris. Secretaris d'Estat: dirigeixen i coordinen les Direccions Generals del seu àmbit.
  4. Els Estatuts d'Autonomia són la norma institucional bàsica de cada Comunitat Autònoma. L'Estat els reconeix i empara com a part integrant del seu ordenament jurídic.

Entradas relacionadas: