Conceptes generals i teoria sociològica: definició i perspectiva
Clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,67 KB
Conceptes generals i teoria sociològica
CONCEPTES GENERALS I TEORIA SOCIOLÒGICA: Definició: ciència que estudia el comportament de l'home en la societat. Apareix a l'era industrial per ocupar-se de la problemàtica social després dels canvis: màquina de vapor, Rev Franc, vida urbana... És difícil, ja que la gent pot mentir, o no saber què els hi passa?
Interacció social
persona que actua i reacciona en relació unes altres.
Socio-> en relació amb antropologia: en comú, l'objecte d'estudi, anàlisi de societats. història: intenten comprendre naturalesa del canvi social. Economia: pròximes. Però la socio es més analítica, l'eco. més pragmàtica. (Socio comprèn i incorpora coneixements d'altres disciplines de les CC.SS.).
Microsociologia
estudia societats a partir de les unitats bàsiques (persones amb altres persones, família...)
Macrosociologia
estudia comunitats grans, estructures socials (classes socials, conflictes, migracions...).
Perspectiva sociològica
Z.BAUMAN-> pensar sociològicament ens pot fer més sensibles i tolerants a la diversitat. Ens permet conèixer la riquesa i la diversitat de l'espècie humana. Possible en societats modernes, els règims totalitaris, dictadures... són contraris a la sociologia.
Imaginació sociològica
capacitat de lliurar-se dels propis punts de vista i copsar el món quasi com si no hi estiguéssim vinculats (C.Wright Mills). Ser capaç d'alliberar-se de les circumstàncies personals. GIDDENS: "Pensar distanciant-nos de les rutines familiars, vida quotidiana, i veure-les com si fossin quelcom nou."
Modernitat i desenvolupament de la sociologia
Sorgeix dins del context del caos i desconcert després de la Rev. Franc. que comporta la fi de la monarquia absoluta. Moment de conflicte i molta tensió. Rev. Industr-> produeix el canvi d'una vida tradicional a una vida moderna. La comunitat i el parentiu-> família individual i immediata, vida rural i als pobles -> vida urbana, densitat demogràfica, treball al camp-> fàbriques, divisió del treball, burocratització, monarquia i absolutisme-> democràcia, tradició, reforma prot. -> raó i ciència.
Com a disciplina científica neix com un intent de resposta a la crisi de la societat occidental moderna.
Clàssics del pensament social: A.Comte, K. Marx, E. Durkheim, M. Weber. (falta explicación).
La postmodernitat i nous paradigmes de la sociologia
Què és la ciència? POPPER lo que caracteriza al hombre de la ciencia es la búsqueda desinteresada y incesante de la verdad. COMTE: pren una actitud reverencial davant la ciència (nova religió). El problema de les CC.SS. és que intenten semblar-se a les CC.NN.
Límits de la ciència? LA major aportació del s.XX ha sigut el coneixement dels límits del coneixement. Efecto Hawthrone: un observador extern pot condicionar el comportament dels individus afectats i alterar els resultats de la investigació.
Qué supone el reto de la objetividad? Un investigador forma part del objecte d'estudi. Deu distància
Societat risc: Quan parla de risc vol dir els perills potencials que es deriven de les nostres accions o omissions. L'home modern vol controlar l'espai i el temps (M. Weber), abans no. S'ha d'arriscar per evolucionar. Busquen el control mitjançant la ciència y la tècnica. La idea de risc->lligada a les idees d'incertesa i probabilitat, i sempre en relació a possibilitats futures. Riscos externs: riscos de fora,. Provenen de la tradició o la naturalesa. Riscos manufacturats: provenen de l'activitat humana.