Conceptes Sociolingüístics i l'Aula d'Acollida per a Nouvinguts
Clasificado en Magisterio
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,02 KB
Conceptes Sociolingüístics Clau
Multilingüisme
Multilingüisme: Coexistència de diverses llengües en una determinada societat.
Multiculturalitat
Multiculturalitat: La multiculturalitat defensa que les cultures convisquin una al costat de l’altra amb tolerància, però sense relacionar-se ni trobar-se unes amb altres.
Plurilingüisme
Plurilingüisme: El plurilingüisme es refereix al contacte de les diferents llengües, a la interrelació que s’estableix entre elles, més enllà de la presència simultània.
Bilingüisme
Bilingüisme: Coexistència de dues llengües en un mateix parlant o en un grup social determinat; és a dir, un individu parla dues o més llengües a un mateix nivell.
Diglòssia
Diglòssia: Situació sociolingüística en què dos idiomes o parlars són usats amb valor social diferent: l’un és usat per a funcions formals, generalment en l’ús escrit, enfront de l’altre, que és usat per a funcions informals, bàsicament orals.
Sociolingüística
Sociolingüística: Disciplina que estudia les interaccions entre la llengua i el medi social, especialment entre fets lingüístics i fets socials.
Llengües en contacte
Llengües en contacte: Parlem de llengües en contacte quan els sistemes lingüístics de cada comunitat entren en contacte amb altres llengües, ja que les comunitats lingüístiques no viuen aïllades.
L'Alumnat Nouvingut i l'Aula d'Acollida
Alumnat Nouvingut
Alumnat nouvingut: En educació, es considera alumne/a nouvingut aquell que s’ha incorporat per primera vegada al sistema educatiu en els darrers vint-i-quatre mesos o, excepcionalment, quan procedeix d’àmbits lingüístics i culturals molt allunyats del nostre, quan s’hi ha incorporat en els darrers trenta-sis mesos.
Cal organitzar els recursos i estratègies adequats perquè, al més ràpidament possible, puguin seguir amb normalitat el currículum i adquirir l’autonomia personal dins de l’àmbit escolar o social.
L'Aula d'Acollida
Una aula d’acollida és un recurs relacionat amb l’alumnat nouvingut, doncs està destinat a l’acollida d’aquest alumnat i forma part d’una planificació més àmplia que inclou el professorat.
Finalitats
Aquest recurs té dues finalitats principals:
- Que l’alumne/a se senti ben acollit emocionalment.
- Que accedeixi, tan aviat com sigui possible, al coneixement de la llengua vehicular de l’ensenyament, que li permeti, amb les ajudes corresponents, incorporar-se a l’aula ordinària per seguir el currículum ordinari.
En aquest sentit, també es treballen continguts d’àrees no lingüístiques en els casos en què, per falta d’escolaritat prèvia o per altres raons, els alumnes necessiten aquest suport.
Enfocament Integral
L’aula d’acollida no s’ha de vincular estrictament amb un espai físic (l’aula) ni amb un professional (el tutor/a de l’aula d’acollida). El procés d’acollida, tot i centrar-se en l’aula d’acollida, és pròpiament un conjunt de mesures organitzatives i metodològiques que implica tots els professionals que intervenen en el centre educatiu.
S’ha de tenir present que l’alumnat nouvingut està adscrit a un grup de classe ordinari, de manera que des del principi comparteix el seu horari lectiu entre l’aula d’acollida i l’aula ordinària.
Característiques
Una altra característica de l’aula d’acollida és que es tracta d’un recurs obert, ja que l’alumnat nouvingut es pot incorporar al centre en qualsevol moment del curs. Igualment, pot deixar d’assistir a l’aula d’acollida en el moment en què es consideri que ha assolit el nivell de competència comunicativa que li permeti interactuar amb garanties suficients en l’aula ordinària.