Conferències Clau Post-Guerra i Teories Econòmiques del Segle XX

Clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,03 KB

Conferència de Teheran (Novembre 1943)

La Conferència de Teheran, celebrada el novembre de 1943 a l'Iran, és important perquè es constitueix l'aliança i és la primera trobada dels tres líders principals (Roosevelt, Churchill i Stalin), ja que fins aleshores s'havien trobat només representants dels líders. En aquesta trobada, decideixen els fronts d'atac.

Conferència de Jalta (Febrer 1945)

La Conferència de Jalta, celebrada el febrer de 1945 a la URSS (actualment a Crimea), amb la participació de Stalin, Churchill i Roosevelt, va ser molt important perquè s'hi van decidir estratègies que marcarien la futura Guerra Freda. Els punts clau van ser:

  • Stalin va afirmar que la força que ocupés primer un territori durant la guerra imposaria el seu sistema polític, social i econòmic. Això va implicar que molts països acabessin sota la tutela comunista.
  • Stalin també va expressar el seu desig de recuperar les repúbliques bàltiques, que considerava soviètiques.

Conferència de Potsdam (Juliol-Agost 1945)

La Conferència de Potsdam, celebrada entre juliol i agost de 1945 en una ciutat propera a Berlín, va tenir lloc després de la victòria aliada. Els participants van ser Truman (qui va substituir Roosevelt, ja que havia mort), Stalin i Clement Attlee (ja que Churchill no havia guanyat les eleccions i va assistir el líder del partit guanyador, el laborista). Aquesta reunió tenia com a objectiu administrar la victòria aliada i organitzar el territori conquerit. Les decisions clau van incloure:

  • La divisió d'Alemanya en quatre zones d'ocupació: una soviètica, una americana, una francesa i una anglesa.
  • La divisió de Berlín sota control aliat i soviètic.
  • La desnazificació d'Alemanya, amb l'objectiu d'eliminar la ideologia nazi. El mètode utilitzat per aconseguir-ho va ser el Tribunal de Nuremberg, ciutat on va néixer el nazisme.

El país que va quedar més beneficiat.

Taylorisme: Organització Científica del Treball

El Taylorisme és un sistema d'organització industrial basat en la divisió de les tasques dels processos de producció, l'aïllament del treballador i la imposició d'un salari variable i proporcional al valor que l'obrer afegeix al procés. Va suposar una nova forma d'organització industrial que tenia per finalitat augmentar la productivitat i evitar el control dels obrers sobre el seu temps de treball.

Keynesianisme: Teoria Econòmica de l'Estímul

El Keynesianisme és una teoria econòmica proposada per Keynes, publicada el 1936 com a resposta a la Gran Depressió de 1929. Està basada en l'estímul de l'economia en èpoques de crisi i es va centrar en l'anàlisi de les causes i conseqüències de les variacions de la demanda agregada i les seves relacions amb el nivell d'ocupació i d'ingressos.

Entradas relacionadas: