La confiança en els nostres sentits: una reflexió sobre la realitat

Clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,63 KB

Quan ens preguntem com sabem una cosa tan simple com tenir un bolígraf a la mà, la resposta sembla òbvia: ho veiem i ho toquem. Però què passa si ens fan dubtar d'això? Com podem estar segurs que no estem al·lucinant i que allò que percebem és real? Aquesta pregunta ens porta a qüestionar la confiança dels nostres sentits i ens fa reflexionar sobre la manera com realment coneixem el món que ens envolta. En aquesta dissertació explicaré perquè podem confiar en aquestes percepcions sensibles per conèixer la realitat.

Confiança en els sentits des de l'inici

En primer lloc, penso que podem confiar en els nostres sentits ja que des de l'inici de la nostra existència com a espècie humana, hem depès dels nostres sentits per entendre i viure al món que ens envolta. Per exemple, sabem que l'aigua mulla i el foc crema degut a les nostres experiències sensorials repetides i consistents al llarg del temps. Aquest patró de confiar en els sentits continua fins avui. No hi ha indicis que l'aigua deixi de mullar o que el foc deixi de cremar de sobte. Mentre les nostres percepcions sensorials continuïn essent consistents amb les lleis físiques de l'univers, podem confiar en la informació que ens proporcionen. Podem estar segurs que els nostres sentits no ens enganyen perquè sempre han estat així.

Percepció col·lectiva

En segon lloc, un altre argument important és la percepció d'un objecte en col·lectivitat. Reprenent la pregunta inicial; jo puc estar segura del que percebo ja que una altra persona també percep el mateix. Per exemple; l'aula de segon de batxillerat F, jo puc percebre que hi ha dues pissarres, taules i cadires verdes, diverses taquilles blaves i dues finestres grans, qualsevol altra persona que entri a la classe, podrà percebre el mateix. Amb aquest argument ens assegurem que no estem al·lucinant en compte la percepció del món real, ja que altres persones ens poden confirmar que allò que estem percebent és real.

Percepcions alterades

D'altra banda, aquests arguments tenen un problema; aquestes percepcions que rebem poden ser alterades. Per exemple; quan una persona està sota efectes de la droga pot tenir una altra percepció del món o fins i tot pot arribar a al·lucinar.

Conclusió

En conclusió, el fet que els sentits siguin repetits i que sempre segueixin una lògica ens proporciona confiança. També, com que els sentits no són percepcions individuals, sinó comuns, podem estar segurs que el que percebem també ho persegueixen la resta de persones (a excepció de les persones que n'hagin alterat la percepció) per tant, és una percepció real.

Entradas relacionadas: