CONFITEA: Conferències UNESCO sobre Educació d'Adults

Clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 7,68 KB

Conferències de la UNESCO sobre l'Educació Permanent d'Adults (CONFITEA)

Comentar les diferents conferències de l’UNESCO sobre l’educació permanent de persones adultes (CONFITEA) i l’aportació de cadascuna d’elles a l’evolució teòrica de la conceptualització d’aquesta educació i formació.

Citar altres organismes internacionals que tenen com a objectiu la reflexió, promoció i difusió de la importància de la formació permanent a nivell mundial.

Les actuacions de la UNESCO han contribuït de forma decisiva al creixement i expansió de l’educació i la formació, i a la garantia del dret a l’educació.

La UNESCO és un organisme que depèn de la ONU encarregada de l’educació, la ciència i la cultura.

Aspectes com la promoció participativa i l'atenció a grups marginals o desfavorits com a destinataris prioritaris dins de l’educació d’adults han estat també algunes de les referències a les conferències de la ONU. Fins a l’actualitat, la UNESCO ha organitzat cinc Conferències Internacionals, a n'aquestes es posa de manifest la importància que té l’educació per a adults en el desenvolupament econòmic i social.

Primera CONFITEA. Conferència d'Elsinor (Dinamarca, 1949)

La UNESCO va convocar la Primera Conferència Internacional de l’educació d’adults, sota el lema “La educación de adultos”. Es va celebrar a Elsinor (Dinamarca) i hi van participar un total de 27 països, la majoria d’Europa Occidental.

Els pilars d’aquesta conferència van ser la necessitat d’una justícia social i l’oportunitat d’una coexistència harmoniosa entre les nacions (preocupats per les conseqüències que va deixar la 2a Guerra Mundial).

Objectius: Proporcionar als individus coneixements indispensables pel desenvolupament de les seves funcions econòmiques, socials i polítiques. Pretén assegurar formació, llibertat social, tolerància i participació.

Segona CONFITEA - Conferència de Montreal (Canadà, 1960)

A la Segona Conferència Mundial sobre l’educació d’adults van participar més països que a l’anterior, i això va permetre tenir més punts de vista i opinions sobre el tema. El lema va ser “La educación de los adultos en un mundo en evolución”.

Es varen tractar tres temes principals: el paper i contingut de l’educació d’adults, les modalitats de l’educació d’adults i, finalment, l’estructura i organització d’aquesta.

Es va intentar donar a l’ensenyança d’adults un contingut inspirat en un humanisme integral (desenvolupament intel·lectual, moral i estètic) que comprengués els valors del respecte, tolerància, pau, fraternitat i convivència.

Remarca “aprendre” com a paraula clau per aconseguir el respecte mutu, comprensió i simpatia.

Tercera CONFITEA. La conferència de Tokio (Japó, 1972)

Es va marcar com a objectiu l’anàlisi de la situació i les tendències de l’educació d’adults, així com considerar i examinar les perspectives i estratègies futures, centrant-se especialment amb aspectes polítics, administratius, organitzacionals i financers.

Es va reconèixer que l’educació d’adults constituïa una part integrant de l’educació permanent i insuperable de l’objectiu d’ampliar les oportunitats d’educació per a tots.

La Conferència va prestar especial atenció a l’educació i a les necessitats i interessos de tots els participants (especialment d’aquells grups amb més dificultats), així com aconseguir una participació activa i millorar la qualitat de vida a través de la creació d’oportunitats laborals i d’aprenentatge.

La UNESCO va recomanar també el reconeixement legislatiu del dret dels treballadors a rebre una formació durant les hores de treball i una legislació que sancionarà el dret dels treballadors sense treball a rebre una formació professional remunerada com a temps de treball.

Conferència General de la Unesco a Nairobi (1976)

Un dels informes més importants sobre l’educació de persones adultes prové de la XIX reunió de la Conferència General de la UNESCO, celebrada a Nairobi del 26 d’octubre al 30 de novembre. A n'aquesta conferència es va elaborar “una recomendación relativa al desarrollo de la educación de adultos”. Es va considerar que l’accés dels adults a l’educació constituïa un aspecte fonamental del dret a l’educació i un mitjà per a facilitar la participació en la vida política, cultural, artística i científica.

La Recomenació va elaborar unes de les definicions de l’educació de persones adultes més acceptades.

En definitiva, aquesta conferència va suposar un canvi en la manera d’entendre l’educació i un canvi social per a la posada en pràctica de la igualtat d’oportunitats i l’educació al llarg de la vida.

Quarta CONFITEA. La conferència de París (França, 1985)

Lema: “El desarrollo de la educación de adultos: aspectos y tendencias”. En ella es varen tractar temes com l’evolució de l’educació d’adults i les perspectives del seu desenvolupament, les prioritats en quant a les activitats educatives destinades a fomentar la participació activa dels adults en la vida econòmica, social i cultural, les modalitats de la cooperació internacional i regional per a aconseguir el millorament de l’educació en adults, així com la vinculació de l’educació d’adults amb programes de desenvolupament global de les diverses comunitats.

Es va concebre l’educació per a persones adultes com unes de les condicions necessàries per a fer front als continus canvis científics i tecnològics. També es va destacar el fet de donar preferència als grups menys afavorits promovent el principi de la igualtat d’accés a tots a l’educació. Entre aquests grups es va destacar els analfabets, les dones, els joves adults, els aturats, els minusvàlids, els marginats, els treballadors immigrants i refugiats i, finalment, les persones de la tercera edat.

La Conferència de París va enumerar una sèrie d’objectius que s’haurien de desenvolupar per a cobrir les diferents necessitats dels països i entre les que es varen incloure el perfeccionament i la reorientació professional, el foment de la creativitat i de la participació en la vida política i cultural.

Cinquena CONFITEA. V Conferència Internacional sobre educació d'adults a Hamburg (Alemanya, 1997)

En la seva declaració es tornen a assumir les idees expressades en conferències anteriors, considerant l’educació de persones adultes en el context de l’educació permanent, com a educació al llarg de tota la vida.

Una de les majors novetats d’aquesta conferència va ser la proposta d’un Pla d’acció concret que instava a l’adopció de mesures i polítiques per al desenvolupament de l’educació per a persones adultes. Va tenir molta importància el fonament de la consciència sobre els prejudicis i la discriminació en la societat dins de les temàtiques plantejades.

Alguns dels organismes internacionals que tenen com a objectiu la reflexió, promoció i difusió de la importància de la formació permanent a nivell mundial són la UE (Cimea Lisboa 2000), OCDE (Org. Cooperació i desenvolupament econòmic). Defensa l’educació i la formació permanent.

- Llibre Blanc d’Educació d’Adults del Ministeri d’Educació i ciència (1986)

- Llibre Blanc per a la reforma del sistema educatiu (1989)

- Ordre Ministerial de 8 de maig de 1989 sobre centres públics d’Educació D’adults dependents del Ministeri d’Educació i ciència.

Entradas relacionadas: