Conflicte Social: Motor de Canvi, Tipus i Causes

Clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,43 KB

El conflicte social com a factor de canvi

La Gran Enciclopèdia Catalana descriu el conflicte com "un desequilibri temporal en la cohesió d'un sistema social, causat per elements o forces dissidents que poden ser interns o externs a aquest i que pretenen restablir un nou equilibri fonamentat en bases noves".

La definició de conflicte social inclou un gran nombre de fenòmens. Les vagues, les grans i petites manifestacions populars, són formes de conflicte, però aquests desordres aparents tenen com a resultat final restaurar l'ordre. Gràcies als moviments socials de protesta, les societats desenvolupades són conjunts estables. El conflicte és una forma aguda de competició, ja que l'agressió i la defensa són aspectes implícits en un conflicte social. En alguns casos, aquesta activitat és tan assumida que hi ha institucions que representen aquest estat de coses: l'exèrcit, per exemple.

El conflicte està lligat al canvi: la major part dels conflictes acaben generant algun tipus de canvi.

Tota societat conté elements de tensió i conflicte potencial, i l'anàlisi del canvi social els ha de tenir en compte, perquè són els que proporcionen la dinàmica del canvi.

Valoració del conflicte social

Entre els sociòlegs, hi ha divergències a l'hora de valorar el conflicte social. Els teòrics de l'equilibri, com Parsons i Warner, per als quals la societat representa un organisme que busca l'equilibri, valoren el conflicte com una disfunció, inestabilitat o extorsió que posa en perill el sistema social. Altres, com Lynd, Mills i Coser, "teòrics del conflicte", el veuen com un element natural i pronosticable de l'organització social.

Un dels aspectes positius del conflicte és l'afany per promoure i activar la cohesió del grup, però també serveix per revisar la realitat i reestructurar aspectes que altrament no canviarien mai i blocarien la vitalitat social.

Tipologia i causes dels conflictes socials

Tipus de conflictes

Els tipus de conflictes són múltiples i de difícil classificació, perquè l'activitat bel·ligerant es pot donar en qualsevol situació humana. A les societats modernes, els conflictes més grans i freqüents són d'ordre econòmic i polític, però també n'hi ha de molts altres tipus. En algunes societats, grups ètnics, lingüístics o religiosos poden estar en conflicte, encara que pertanyin a una mateixa cultura, tinguin una mateixa educació i participin d’un mateix nivell econòmic.

Causes dels conflictes

Explicar les causes de tantes espècies de conflictes es fa difícil i gairebé és impossible assenyalar-les totes. Partint de la base que tots els conflictes estan relacionats amb estructures socials específiques, distingim dos grans tipus de causes de conflictes: els que neixen dins de determinades estructures i els que neixen de determinades estructures.

  • Els que neixen dins de les estructures són conflictes que responen a canvis lleus, de reajustament entre estaments, autoritat, etc.
  • Els conflictes de les estructures són més perniciosos: són els que alteren tot el sistema social, porten les velles estructures a la decadència i en fan sorgir de noves, somouen les institucions bàsiques i els sistemes de valors predominants.

Entradas relacionadas: