Conseqüències Econòmiques de la Primera Guerra Mundial i la Gran Depressió
Clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,36 KB
Conseqüències Econòmiques de la Primera Guerra Mundial
Desarticulació de les Economies
La Gran Guerra va comportar la desarticulació de les economies dels països combatents. El conflicte va tenir enormes costos financers i es van haver de buscar altres fonts de diners com les reserves d'or o augmentar el paper moneda en circulació. Aquestes mesures van provocar la depreciació de les monedes i una ràpida pujada dels preus.
Conseqüències dels Tractats de Pau
També hi van haver conseqüències econòmiques pels tractats de pau, ja que es van imposar fortes indemnitzacions als països vençuts, per tant es van desmantellar grans espais econòmics. Per altra banda, la falta d'enteniment entre Europa i els Estats Units sobre la qüestió dels deutes entre els aliats i el pagament de les reparacions de guerra va agreujar la situació.
Desequilibri Comercial i Monetari
La guerra també va afectar l'economia internacional, provocant un desequilibri comercial i desorganitzant el sistema monetari internacional.
Declivi d'Europa i Auge dels Estats Units
Després de la Primera Guerra Mundial hi van haver canvis en la indústria i el comerç. En el terreny industrial va decaure el pes econòmic i financer d'Europa i els Estats Units es van convertir en la primera potència industrial del món. També hi van haver canvis financers. La supremacia dels Estats Units es va manifestar en el fet que el dòlar va desplaçar la lliura com a principal moneda internacional i la borsa de Nova York es va convertir en el centre financer mundial.
Crisi Econòmica de Postguerra
Boom Econòmic i Inflació
Una vegada aconseguida la pau, l'economia internacional va conèixer un intens però curt boom econòmic. El creixement econòmic i l'expansió del deute van afavorir una brusca alça dels preus que va generar una inflació a escala mundial.
Recuperació i els seus Límits
Per a dur a terme la reconstrucció de l'economia internacional es va restaurar el sistema econòmic liberal de la preguerra.
Problema de la Inflació
Es van crear polítiques econòmiques per a superar la inflació. Els països neutrals van aconseguir aturar-la adoptant una severa política deflacionista. Amb les mesures de la política es va unir el proteccionisme per combatre la competència exterior. El segon grup de països (França, Bèlgica i Itàlia) es van veure impotents per a tallar l'aguda inflació que patien a causa dels problemes que van haver d'afrontar per a reconstruir les economies respectives. També hi havia un tercer grup de països que van perdre el control sobre els preus i van passar per la hiperinflació.
El Pla Dawes
Es va convocar la Conferència Internacional de Gènova amb l'objectiu d'estabilitzar les monedes i retornar al patró or, que implicava el suport de la moneda pròpia en part amb les reserves d'or i en part amb divises d'altres països. El proteccionisme va avançar en tots els països; la llei Fordney va apujar les tarifes duaneres. Al 1924 es va acceptar el Pla Dawes que tenia com a objectiu la normalització de l'economia alemanya. Totes aquestes mesures van comportar que l'equilibri de l'economia mundial passés a descansar quasi exclusivament en l'acció dels capitals dels Estats Units.
La Recuperació dels Anys 20
Expansió Econòmica dels Estats Units
L'expansió econòmica dels Estats Units es va caracteritzar perquè es basava en sectors i pràctiques econòmiques nous. En primer lloc, van agafar un fort impuls les noves indústries, com l'automòbil, les indústries elèctriques o les noves fonts d'energia (electricitat i petroli). La indústria de l'automòbil va constituir el símbol dels temps nous. En segon lloc, en les indústries nord-americanes es van imposar la producció en massa. Una característica molt nova va ser el desenvolupament de la publicitat i de nous sistemes de compres a terminis. D'aquesta manera comença a desenvolupar-se el consum de masses. La concentració empresarial va ser un altre tret important.
Situació Europea
Europa es va recuperar de la crisi de postguerra, però va deixar de ser el centre de l'economia mundial.
Límits i Desequilibris de l'Expansió
Tota la prosperitat presentava seriosos desequilibris. Un primer problema va ser la crisi permanent dels sectors tradicionals. També es va produir l'estancament dels sectors industrials tradicionals. Un altre factor va ser el descens de la capacitat de consum de la població. Moltes indústries van haver de fer front a un creixement dels estocs. El comerç mundial també es va estancar a causa de la recessió del consum i de la imposició de taxes duaneres a les importacions. La inestabilitat del sistema monetari internacional va ser un altre escull important. Finalment, també va haver-hi un descens de les inversions de capital en les activitats productives.
Crac del 1929 i la Gran Depressió
Les Causes del Crac Borsari
- La crisi dels sectors industrials tradicionals com el tèxtil o el carbó.
- El mateix va passar amb l'agricultura.
- Fins i tot els sectors industrials més afavorits per l'expansió van patir la disminució del poder de compra dels salaris i la caiguda de les rendes.
- També va entrar en crisi el sector de la construcció, a causa de la situació del mercat.