Conseqüències de la Segona Guerra Mundial: Impacte i Canvis

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,6 KB

Conseqüències de la Guerra

En acabar la guerra, els éssers humans es van enfrontar a l'hecatombe més gran de la història. Hi va haver més de seixanta milions de morts, i aquesta xifra no inclou els morts com a resultat indirecte de la guerra (fam, malalties, etc.). A més, es calcula que hi va haver 35 milions de ferits i mutilats i prop de tres milions de desapareguts.

Els supervivents van patir una autèntica crisi moral en prendre consciència dels graus de crueltat que l'ésser humà pot assolir. Els aliats van anar descobrint els camps de concentració nazis, on van morir sis milions de jueus i altres persones perseguides pels nazis en la seva política d'extermini i genocidi.

Les Pèrdues Econòmiques

Al llarg de la Segona Guerra Mundial es va produir una destrucció material molt superior a la de qualsevol conflicte anterior. El 1945 la xarxa de comunicacions havia desaparegut al centre d'Europa, hi escassejava el petroli i la producció industrial s'havia reduït en una cinquena part amb relació a abans de la guerra.

La crisi econòmica del 1929 havia estat en bona part l'origen de la guerra.

Els Canvis Polítics

Després de la Segona Guerra Mundial, l'Europa occidental va perdre definitivament l'hegemonia política mundial, que va passar a mans de l'URSS i dels Estats Units. Poc després, els països europeus també van perdre els seus imperis colonials. Davant d'aquesta disminució de pes internacional, es va començar a plantejar la necessitat d'unificar Europa.

Les relacions entre els Estats Units i l'URSS es van tensar ben aviat, i això va derivar en l'anomenada Guerra Freda.

L’Organització de les Nacions Unides

La defensa dels drets de la persona sense diferència d'edat, sexe, ètnia o religió.

El manteniment de la pau: l'ingrés de cada membre de l'ONU en l'organització és precedit per la seva renúncia a l'ús de la força i el compromís de resoldre els seus conflictes amb altres països de manera pacífica.

La lliure determinació dels pobles: cap poble no pot veure coartada la seva sobirania per un altre i, per tant, s'obre la porta a la descolonització dels imperis.

La cooperació entre els pobles: l'ONU va crear organismes especialitzats per a l'intercanvi d'ajuda entre tots els seus membres en les matèries més importants: agricultura i alimentació (FAO), sanitat (OMS), educació, ciència i cultura (UNESCO), treball (OIT), protecció a la infància (UNICEF), etc.

Entradas relacionadas: