La Constitució de 1931: República i Reformes a Espanya
Clasificado en Historia
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,16 KB
La Constitució de 1931
Eleccions i Context
El 28 de juny de 1931 es van celebrar eleccions a Corts constituents per elaborar una nova constitució, ja que la del 1886 no s'adequava a la nova realitat republicana a Catalunya. La participació va ser alta, i els resultats van ser similars als de les eleccions municipals del 12 d'abril, amb una victòria dels republicans. Dels 464 diputats electes, 279 eren d'esquerres, aconseguint així la majoria absoluta. L'esquerra republicana de Catalunya va obtenir una gran victòria. Niceto Alcalá-Zamora va continuar com a cap de govern.
Elaboració i Aprovació
Es va nomenar una comissió de diputats per redactar la nova constitució, que es va aprovar el 9 de desembre de 1931. Es considera la constitució més progressista i democràtica d'Espanya fins aleshores.
Principals Característiques
- Espanya com a República: Defineix Espanya com una república de treballadors de totes les classes socials.
- Sobirania Popular: Estableix la sobirania popular, és a dir, que tots els poders emanen del poble.
- Estat Integral amb Autonomies: Es constitueix com un estat integral, però accepta la possibilitat de constituir governs autònoms (com el de Catalunya).
- Separació de Poders: Estableix la separació entre els tres poders:
- Legislatiu: Resideix en les Corts, que són unicamerals (una sola cambra).
- Executiu: President de la República elegit per un període de 6 anys, el cap de govern i el Consell de Ministres.
- Judicial: En mans dels jutges.
Reaccions a la Constitució
La Constitució va ser aprovada per la majoria (368 de 464 diputats), però no va aconseguir el consens de tots els partits. Els diputats catòlics i els més conservadors es van mostrar especialment en contra, sobretot pels articles referents a la religió.