Context Històric Segle XIX: Canvis i Realisme
Clasificado en Historia
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,28 KB
Context Històric
Trencament de l'equilibri europeu:
- L'equilibri europeu instaurat l'any 1815 després de la derrota de Napoleó no durà ni cinquanta anys.
- El 1828 Grècia s'independitza de Turquia.
- El 1830 Bèlgica se separa dels Països Baixos.
- El 1856 Rússia, arran de la guerra de Crimea, va haver d'endarrerir les fronteres.
- El 1859 Itàlia inicia un procés d'unificació.
Aparició de noves potències i blocs:
- El 1870 guerra entre Prússia i França, pèrdua de França a la batalla de Sedan.
- El 1871 es crea l'Imperi alemany, amb la figura de Guillem I com a emperador.
- Cursa imperialista que va dominar la major part del món.
- Dècada de 1890, pactes que divideixen Europa en dos blocs: la Triple Aliança (Alemanya, Àustria-Hongria i Itàlia) i la Triple Entesa (Gran Bretanya, França i Rússia).
- Tensions entre els dos blocs que acabaran en la Primera Guerra Mundial (1914 – 1918).
Situació fora d'Europa:
- Expansió cap a l'Oest als EUA durant el segle XIX.
- Guerra de Successió (1861- 1865). Fi de l'esclavatge.
Final del Romanticisme:
Cap a l'any 1850, en la major part dels països europeus, el Romanticisme ha conclòs i, en el seu lloc, apareixen noves tendències artístiques i una nova forma d'entendre la realitat. El Romanticisme havia suposat l'exaltació de la llibertat i del sentiment individual; ara s'imposa una nova reflexió basada en l'anàlisi de l'entorn, que dóna lloc al Realisme. Aquest canvi ve determinat per algunes transformacions que es produeixen en la societat en la segona meitat del segle XIX. La influència de la societat, la dimensió col·lectiva de l'ésser humà, passa a primer pla.
Canvis econòmics i socials:
La segona meitat del segle XIX és una època d'expansió demogràfica i de desenvolupament industrial i comercial. La Revolució Industrial i el Capitalisme transformen la societat occidental, eliminant la importància de l'aristocràcia heretada i encimbellant l'“aristocràcia del diner”. En la base de la piràmide sorgirà la nova classe del proletariat industrial, sotmès a les necessitats de producció, desprotegit davant del poder de la burgesia i que viu en una situació pròxima a la misèria. Bona part de la literatura realista i naturalista intenta reflectir aquesta situació de desequilibri social, presentant els aspectes més negatius de la societat industrial.
El desenvolupament tècnic
Marca l'època, sorgeixen nombrosos invents que transformen la indústria i la vida quotidiana: motors, el telègraf, l'acer, l'aspirina, la il·luminació amb gas, i, sobretot, el desenvolupament del ferrocarril que va suposar un gran avanç en les comunicacions. Exposició Universal de París de 1889: Eiffel, Verne.
Karl Marx i Friedrich Engels
Enmig d'aquesta agitació, Karl Marx i Friedrich Engels publiquen el seu Manifiest Comunista, resum dels principis del socialisme científic. La classe obrera comença a organitzar-se per a reivindicar els seus drets. Apareix l'any 1864 la Primera Internacional, inspirada per Marx, i augmenten progressivament diversos moviments revolucionaris (socialdemòcrata, comunista i anarquista).
La tensió social
Propicia l'aparició de governs autoritaris i conservadors, doncs la burgesia abandona l'esperit revolucionari romàntic i cerca ara estabilitat i moderació. Els governs intenten mantenir l'ordre social i els privilegis dels rics (per exemple, el Segon Imperi francès de Lluís Napoleó).
Expansió territorial:
Anglaterra i França s'expansionen per tot el món, creant grans imperis colonials a la recerca de matèries primeres i mà d'obra barata. Creixement de la població.
Governants:
A França: Lluís Felip i Napoleó III. A Anglaterra la reina Victòria. A Rússia el tsarisme continua amb unes estructures medievals.