Contractualisme Polític i John Locke: Pacte Social i Poders

Clasificado en Derecho

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,94 KB

El Contractualisme Polític

Les teories que defensen que l’origen de la societat és pactat s’anomenen teories del contractualisme polític. L’estat no s’origina com una forma d’evitar la violència de l’estat de naturalesa, sinó que neix d’un pacte que fan els propietaris tenint en compte els avantatges i desavantatges de la col·laboració mútua a l’hora de viure millor tots junts. D’acord amb aquest pacte, els homes deleguen part del poder que els concedeix la llei natural a un tercer per millorar el seu estat de naturalesa.

Locke: Pacte Social i Béns Civils

Per tant, Locke està d’acord amb Hobbes en què l’estat neix d’un pacte social, però no perquè l’estat natural sigui un estat de guerra de tots contra tots com afirma Hobbes, sinó per la voluntat de protegir el que Locke anomena els béns civils, que quan ningú no mana sempre estan més desprotegits.

Les Societats Polítiques

Les societats polítiques són l’intent de millorar l’estat de naturalesa. No implica la renúncia directa de drets, sinó que aquests drets es dipositen en un tercer per obtenir beneficis:

Beneficis del Pacte Social

  • Llei escrita, i un jutge que la fa complir de manera imparcial.
  • Dret a la propietat privada.
  • Mantenir la llibertat (però una mica menys lliures que en l’estat de natura).


El Poder Civil segons Locke

El poder civil és definit per Locke com «el dret a fer lleis per a la regulació i conservació de la propietat, i d’emprar la força del comú en l’execució d’aquestes lleis». Aquest poder només existeix en la mesura en què els individus cedeixen el seu dret natural de protegir-se a si mateixos i els seus béns, a una figura externa d’acord amb un pacte.

Limitació del Poder i Dret a la Rebel·lió

Per Locke, el poder civil no ha de ser mai absolut ni definitiu, sinó que les societats han de ser democràtiques. Un govern pot ser revocat si es perd la confiança en la persona que assumeix la tasca de governar i, si aquesta s’hi resisteix, el poble té tot el dret a rebel·lar-se. Això s’ha d’entendre com una reacció contrària a les teories absolutistes que defensen l’origen diví del poder i que neguen el dret a rebel·lió.

La Divisió de Poders en Locke

Locke afirmarà que el poder ha d’estar dividit en 3:

  1. Poder legislatiu: té la potestat per elaborar les lleis, que han d’anar sempre d’acord amb la llei natural. En aquest punt es veu el caràcter jusnaturalista de Locke.
  2. Poder executiu: fa complir les lleis que elabora el poder legislatiu.
  3. Poder federatiu: protegeix l’estat i s’encarrega de les relacions internacionals.

Entradas relacionadas: