Control de Plagues: Diferència entre Plaga i Llindar de Tolerància

Clasificado en Formación y Orientación Laboral

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,04 KB

Diferència entre l’estat de la plaga i el llindar de tolerància

El nivell de dany es defineix com aquella quantitat d’organismes o de desperfectes a partir dels quals es considera que la plaga causa un dany inacceptable. En aquest punt és molt important la participació de l’empresa usuària, ja que el nivell de dany depèn de cada situació concreta i es determina en funció de la plaga, del lloc i de la percepció que tinguin del problema les persones que habiten o treballen en el local o edifici o en fan ús.

El llindar de tolerància es pot definir com aquell nombre d’organismes o grau de desperfectes que posa en marxa una intervenció per prevenir que s’arribi al nivell de dany. Es pot dir, doncs, que només en aquells casos en què la població de la plaga assoleix o supera el llindar de tolerància cal intervenir, i que, quan els organismes estan per sota d’aquest llindar, l’edifici es troba davant una situació de risc de plagues i que cal prendre les mesures adients per assegurar que aquests organismes no arribin a provocar danys, transformant-se en una plaga.

Documents del programa de control integrat a l’arxiu documental

  • Informe de la inspecció inicial.
  • Informe de la proposta del Pla d’actuació amb la corresponent aprovació.
  • Informe del Pla d’actuació desenvolupat.
  • Informe de l’avaluació del Programa.
  • Formularis d’inspecció i fulls de seguiment (tant els que pertanyen a la inspecció inicial, com al Pla d’actuació i al seguiment i inspecció continuada).
  • Fulls d’incidències recollits al llarg del Programa de Control Integrat.
  • Informació addicional específica en cas de fer servir mesures químiques (fulls de preavís, informe posterior a l’aplicació, resolució de registre i fitxa de seguretat dels plaguicides aplicats).

Què és el pla d’actuació i de quantes parts consta?

Elaborar un Pla d’actuació és una tasca crucial, en la qual el tècnic responsable de l’empresa de control de plagues s’ha d’enfrontar directament amb la plaga. El Pla d’actuació és l’eina que ha de permetre solucionar el problema de les plagues de manera totalment segura per a les persones.

Es pot dir que, dintre del Pla d'actuació, l'element principal és l'estratègia de control triada, però cal tenir en compte altres components com les mesures de seguretat i precaució, el seguiment i inspecció continuada i el calendari d'actuació.

En el moment de dissenyar un Pla d’actuació, cal recordar que el Control Integrat no és només el fet de substituir els plaguicides “dolents” per altres de “bons”. Sovint s’espera una solució fàcil, una espècie de “fórmula màgica” que acabi amb la plaga de manera instantània. En Control Integrat, tot això no existeix, ja que els programes estan basats en l’elecció d’una o diverses estratègies de control que solucionin el problema a llarg termini. Perquè un Pla sigui efectiu, cal marcar uns objectius que siguin assolibles i que solucionin el problema en el seu origen, tenint sempre en compte les necessitats de l’usuari. Per això en el moment d’elaborar el Pla d’actuació és imprescindible la informació recollida durant la inspecció inicial.

L'empresa usuària ha de rebre un Informe de la proposta del Pla d'actuació per poder analitzar-la i avaluar-la. Únicament després que la proposta hagi estat aprovada, es podrà portar a terme. Igualment, després del seu desenvolupament, l'usuari ha de rebre un Informe del Pla d'actuació desenvolupat.

Criteris per triar les mesures de control de plagues
  • La menys perillosa per a la salut humana.
  • La més ben adaptada a les condicions i la problemàtica concreta.
  • La que previngui la recurrència de la plaga.
  • La que sigui més segura, efectiva i fàcil de portar a terme.
  • La que ofereixi una millor relació cost-efectivitat a curt i a llarg termini.
  • En cas de triar mesures químiques cal seguir criteris específics.

Entradas relacionadas: