Creixement Econòmic: Etapes i Factors Clau

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,94 KB

Creixement econòmic al llarg de la història

Eric Jones

  • (1000-1500): 0,12
  • (1500-1820): 0,14

Expansió del comerç internacional

Europa era pobra en recursos, això porta a la necessitat del comerç internacional. Els governs i el sector públic van ser favorables a aquest comerç amb la imposició de normes i legislacions favorables a aquesta pràctica.

Competència entre ciutats i estats

Aquesta competència donava lloc a poder copiar, rectificar o aprendre.

Creació d'un mercat interior

Aquest mercat interior va donar lloc a l'aparició d'empreses agràries (masies).

Connexió entre progrés tecnològic i pensament abstracte

Es produeix una revolució cientificotècnica que retalla l'avantatge que tenien la Xina i l'Índia. Succeeix a Europa per la connexió que es produeix entre avenços tecnològics, filosòfics i matemàtics. La llibertat permet la connexió entre tecnologia i pensament abstracte. Existència de centres urbans, ciutats amb capacitat fiscal i capacitat de programar inversions públiques.

Lenta però real transició demogràfica a Europa

El pas de famílies molt extenses a famílies més reduïdes permet una millor organització, formació més adequada, més estalvi familiar, més inversió.

1500-1820: Inici del sistema mercantil

Comença el sistema modern, sistema mercantil. El terme "mercantil" és un invent d'Adam Smith, que parla de la mentalitat del liberalisme. El punt inicial és que els canvis tecnològics demanen l'aparició d'uns estats centralitzats amb la capacitat necessària d'acumulació per poder fabricar armament. És tant el protagonisme del comerç internacional que es produeix l'emissió d'una moneda.

1820-1870: Revolució Industrial (0,98)

Es produeix un canvi tecnològic (màquina de vapor), noves idees tecnològiques (liberalisme econòmic) i una ruptura amb les idees del període anterior. Creació de grans mercats mercantilistes, idea introduïda per Adam Smith. Finalment, es produeix una acceleració de l'economia a causa principalment del liberalisme de l'època.

1870-1913: Primera Globalització (1,3)

Es produeix un creixement molt important. Aquest creixement ve de la mà dels avenços tecnològics de l'època que va impulsar el creixement del comerç internacional. Aquest comerç va permetre la mobilitat de matèries primeres i de població. La mobilitat es dona pel canvi de lleis que es produeix i que anteriorment impedien el moviment de persones o limitacions comercials. Es comencen a afavorir els intercanvis i s'elimina la sobreprotecció dels productes interiors.

1913-1945: Retrocés econòmic (0,6)

Tot i l'existència d'uns avenços tècnics molt importants, la riquesa és considerable, però en conjunt, el creixement econòmic és molt lent. L'eufòria dels anys 20 porta a la crisi del 29 i a la Gran Depressió dels anys 30. Finalment, la Segona Guerra Mundial (1939-1945) també va ser un factor important en el retrocés. Sorgeixen quatre idees de com ha de comportar-se el Sector Públic en matèria econòmica:

  • Model liberal: Model dominant, creat per l'escola clàssica.
  • Model de planificació centralitzada: A partir de 1917 (Rússia), economia socialista, té poc èxit.
  • Model corporativista: (feixisme) s'eliminen les patronals, sindicats, partits polítics, mercats liberals i es produeix una administració politicoadministrativa de l'economia.
  • Model socialdemòcrata: Ampliació del Sector Públic.

1945-1975: Creixement enorme (4,1)

Baixada del preu de les matèries primeres, especialment del petroli, a causa de l'explotació del Tercer Món. Tot i que en aquest període algunes colònies comencen a independitzar-se i això comporta una pujada del preu de les matèries primeres, encara que de forma lleugera.

Entradas relacionadas: