Crisi Econòmica dels Anys 70: Causes, Conseqüències i Solucions

Clasificado en Economía

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,55 KB

A finals dels anys 60 es va ralentir el creixement degut al descens dels beneficis empresarials i de la inversió, causat per unes expectatives negatives, un menor consum i la caiguda de la productivitat total dels factors (PTF), a més d'altres taxes d'atur i inflació. Les innovacions es van esgotar, per tant, no s'experimentaven millores i es van reduir les taxes de creixement de la productivitat.

Desindustrialització i Desocupació

Va començar un procés de desindustrialització i, en el sector serveis, es guanyava menys, fet que explica la desocupació com a conseqüència de la desindustrialització. Es va contraure la inversió perquè les tecnologies van deixar de millorar i els mercats es van veure saturats dels seus productes, cosa que va provocar una caiguda en les taxes de beneficis i, per tant, la inversió es va reduir.

Augment de Preus i Salaris

L'escassetat d'oferta i l'augment de la demanda van produir un fort augment en els preus dels aliments i matèries primeres. També els salaris van pujar més que la productivitat, aleshores les empreses tenien dificultats per assumir els costos sense pujar a la vegada els preus dels seus productes.

Crisi del Petroli i Estanflació

Per altra banda, la crisi del petroli, com a resultat de conflictes bèl·lics d'Orient que generaven inestabilitat, va fer que l'OPEP pugés els preus dels barrils de petroli, la qual cosa va produir una crisi econòmica als països ja industrialitzats, on destaca l'estanflació: estancament (augment dels costos de producció) més inflació (pujada dels preus dels béns). Com que ara les famílies pagaven més (consum) per energia (petroli), les persones van reduir el seu consum en altres béns, es va reduir la producció i van augmentar la inflació i la desocupació.

Polítiques Econòmiques Contradictòries

Aleshores s'havia de combatre l'estancament i la inflació, però les polítiques expansives per a combatre l'estancament alimentaven la inflació, i les polítiques restrictives per a combatre la inflació alimentaven l'estancament.

Polítiques Neoclàssiques i Globalització

Finalment, es van aplicar polítiques monetàries neoclàssiques amb l'objectiu de reduir la inflació, augmentar l'ocupació i que sorgís la globalització. Per a aconseguir-ho, els instruments van ser: política monetària contractiva (tipus alts d'interès), privatització, reducció d'impostos, moderació salarial, liberalització comercial i financera, reducció del dèficit públic i flexibilització del mercat laboral.

Entradas relacionadas: