David Hume: Vida, Obra i Pensament Filosòfic de l'Empirista Escocès
Clasificado en Filosofía y ética
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,65 KB
David Hume: Vida i Context Històric
Orígens i Formació
David Hume va néixer l'any 1711 a Edimburg, fill d'una família burgesa. Se'l considera el més important dels empiristes britànics. Va estudiar dret per pressió paterna, estudis que va abandonar per dedicar-se a la filosofia. Va estudiar a la mateixa escola de jesuïtes, La Flèche, on també va estudiar Descartes, i coneixent la seva obra.
El 1734 va escriure la seva obra més important, el Tractat de la Naturalesa Humana. El 1739 va preparar un "Abstract" del Tractat que tindria més èxit.
Carrera Diplomàtica i Obres Clau
Entre 1745 i 1748, Hume va exercir diferents tasques diplomàtiques per Europa, la qual cosa li va permetre estar en contacte amb les idees il·lustrades d'aquell moment. El 1748 va escriure la seva segona obra rellevant: Investigacions sobre l'enteniment humà. Més endavant, va desenvolupar tasques diplomàtiques a París, període durant el qual va mantenir relacions amb il·lustrats francesos.
Context Sociohistòric de l'Època
El Tractat d'Utrecht va representar una fase d'estabilitat en les relacions internacionals. La Revolució Industrial va portar Gran Bretanya a protagonitzar el fet més significatiu del segle, produint-se un conjunt de canvis tant polítics com comercials i econòmics que van millorar el nivell de vida.
El Pensament Filosòfic de Hume
Retorn a Edimburg i Escepticisme
El 1769, Hume va tornar a Edimburg, on va viure fins que va morir. Hume és conegut pel seu escepticisme: la filosofia no sap res amb certesa perquè parteix d'idees incomprovables sensorialment. El 1770, Immanuel Kant va dir que Hume l'havia fet despertar del "somni dogmàtic". Des d'aleshores, Hume es va fer famós a Europa i fou considerat el primer filòsof ateu.
Hume i la Il·lustració
Va desenvolupar la seva filosofia al segle de la Il·lustració, el qual, amb l'explosió de descobriments científics, va veure un interès creixent pel pensament científic, a partir dels primers grans descobridors del segle XVII:
- Kepler
- Copèrnic
- Galileu
- Bruno
- Newton
La Nova Concepció de la Veritat i l'Home
Es va produir un canvi important en el pensament occidental: la veritat no és una propietat objectiva de les coses, sinó una propietat del subjecte. Finalment, un tret essencial de l'època moderna seria la concepció de l'home com un ésser racional, lliure, dotat d'autonomia i independència per pensar, dubtar, i resoldre o enfocar la seva vida com vulgui.