Definició i característiques de les ciutats
Criteris per definir una ciutat
El nombre d'habitants. Es considera ciutat a partir de 10.000 hab. La concentració en un espai reduït s'hi concentren molts habitants, hi ha una densitat de població elevada.
Diversitat d'activitats
Hi ha llocs rústics i ports de pesca que es consideren pobles grans. L'arquitectura: edificis alts i avingudes amples i llargues.
Agents socials
Persones i institucions que intervenen en la creació i producció de l'espai urbà. Propietaris privats: persones o empreses que volen fer grans negocis per a la compravenda de terrenys i edificis. Empreses: creen llocs de treball i volen que l'administració pública construeixi infraestructures. Ciutadans: intenten satisfer les necessitats bàsiques, maximitzar el benestar i minimitzar els problemes de viure en una ciutat. Poders públics: s'encarreguen de l'organització social de la ciutat assegurant el benestar col·lectiu.
Urbanisme
Corregir conflictes existents i planificar l'evolució futura.
Plans urbans
Plantegen quins han de ser els llocs per renovar els barris, amb molta importància en el transport públic.
Tipus de planol
Irregular: part antiga de les ciutats, muralles, edificis alts sense cap ordre i carrers estrets i irregulars. Radiocèntric: carrers que s'allunyen del centre fins arribar a racons de la ciutat. Ortogonal: enderrocar muralles i fer els eixamples, també conegut com a reticular, forma simple on els carrers es creuen.
Ciutats sostenibles
La UE va fer plans per reforçar les zones degradades, renovar els espais públics i fomentar l'ús d'energies renovables. Va aprovar la carta de Leipzig. Objectius: equilibri social i desenvolupament cultural de les ciutats.
Àrea d'influència
En l'àrea circumdant. Com més gran és la ciutat, més extensa és la seva gamma de serveis, de manera que la seva àrea d'influència és més gran.
Model de jerarquia urbana
Metròpoli global nacional: Madrid i Barcelona perquè tenen abast internacional. Seu de grans empreses i densa xarxa de comunicacions. Regionals: València, Sevilla, Saragossa, Bilbao i Màlaga, regions extenses amb bona comunicació. Subregionals: Múrcia, Valladolid, Vigo, àrees petites amb serveis especialitzats. Ciutats mitjanes: Santander, Segòvia, Logronyo i Ciudad Real, amb atracció de població i serveis. Ciutats petites: equipaments i infraestructures bàsiques.
Eixos del sistema urbà
Àrea de Madrid: aglomeració urbana més gran del país situada al mig de la Meseta. Eix mediterrani: des de la frontera fins Cartagena, inclou Barcelona i València. Eix cantàbric: des de la frontera francesa fins a l'aglomeració Oviedo-Gijón. Eix de la vall de l'Ebre: uneix els dos anteriors a través de Logronyo i Saragossa. Eix atlàntic gallec: entre Ferrol i Vigo. Eix andalús: es divideix en 2: Vall de Guadalquivir cap a Sevilla i Còrdova i l'altre fins a Màlaga i Granada. Els arxipèlags: integrats per la seva funció turística.