Pas dels mites a la raó: canvis i pensadors presocràtics
Clasificado en Filosofía y ética
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,93 KB
Pas dels mites a la raó: canvis
És el pas de les explicacions mitològiques (la manera en què s'explicava la realitat amb éssers mitològics, inexistents, fantàstics...) i que no es basava en cap demostració. A les explicacions basades en la raó, l'experimentació, l'observació de la raó. Alguns dels principals canvis que això va comportar van ser:
M:
no és justícia (relat sagrat)L:
pretén donar la raó.M:
intervenen déus.L:
intervenen elements naturals.M:
s'explica el desconegut a través de realitats més desconegudes.M:
imaginatiu.L:
descriptiu.M:
llenguatge poètic.L:
llenguatge neutre.M:
antropomòrfic.L:
físic.M:
no demostrable.L:
demostrable.M:
pensament desnàtic.L:
pensament crític.M:
es tancat.L:
evolutiu.M:
intersubjectiu.L:
objectiu.M:
indubtable (sagrat).L:
dubtable, qüestionable.M:
ficció.L:
fets.
Raons:
Eco i geo:
la relació entre Grècia i Egipte (l'imperi més important del moment) va ser molt important. Grècia està formada per un conjunt de Polis comercials. Grècia és un país molt pobre i això fa que entri en contacte amb altres països i així entendre diverses maneres d'entendre el món. A més, tenien l'habilitat de relativitzar.Educatives i religioses:
Tots els ciutadans tenien l'obligació de participar en política. A l'àgora debatien temes que interessaven a tothom (per tant, tothom hi participava). A Grècia és on es va inventar la democràcia.Religioses:
No hi havia cap organització religiosa que manés per sobre les polis. Cada ciutat organitzava a la seva manera els cultes religiosos. Ningú impedia el debat sobre els mites. La crítica al mite obre el pas a la Grècia.
Presocràtics:
Tales Milet: Aigua, Tot està ple de déus. L'aigua envolta tota la terra i es presenta en els 3 estats de la matèria, és un element en contínua transformació.
Anaiximandre: Àpeiron, considera l'arkhé indefinit i il·limitat. Considera que és inconcret, indefinit, i origen i fi de tot.
Anaxímenes: Aire, aire i alè s'usen com a sinònims. L'ànima així com ens manté units, l'aire manté unit el cosmos. Quan les coses existeixen, estan formades per la condensació de l'aire.
Pitàgores Samos: nombres i la matèria de les coses. Conceben el cosmos com un tot ordenat per relacions numèriques que formen l'harmonia del cosmos.
Heràclit d'Efes: Foc, logos és raó de ser, tot flueix, és impossible banyar-se 2 cops en el mateix riu.
Parmènides d'Elea: el ser, el ser és i el no ser no és. Eternament fluent, impossible de detenir, és vehicle de l'ànima.
Empèdocles: les 4 arrels: terra, aigua, aire i foc.
Anaxàgores: les substàncies diferents existeixen, petites i infinitament divisibles, el sol era una pedra incandescent, en tot hi ha una porció de tot. Agnòstica religiós.
Leucip i Demòcrit: àtoms, tot és fruit de l'atzar i la necessitat. Afirmaven l'existència de l'ésser (allò ple) i d'altra banda el no-ser identificat amb allò buit.
Subjectivisme:
L'home és l'únic criteri de veritat dels judicis.
Sensisme:
L'experiència és l'única font de coneixement.
Convencionalisme:
La societat no és un fet natural, és el resultat d'un pacte.
Positivisme:
Les lleis jurídiques i morals les han dictat els homes, no els déus.