Descartes: Vida, obra i objectius. El coneixement: la recerca del mètode

Clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,7 KB

Descartes: Vida, obra i objectius

- Nascut a França (1596) fins al s. XVI, va ser un pensador molt destacable en una família de la burgesia francesa, per tant, li va ser fàcil estudiar a Fleche (dret). Després, el tio se regala viatjant, bona vida.

- Va realitzar la carrera militar i mostrà interès per les matemàtiques i per la física.

- Se n'adona de la societat en la que viu i marxa a Holanda (pq hi havia parlamentarisme), on escriví obres importants.

- Tenia per costum demanar als seus interlocutors que poessin objeccions a les seves obres (meditacions metafísiques, el discurs del mètode...) i sobre les passions de l'ànima (regles per a la surrecció de l'esperit).

- La Reina Cristina de Suècia el crida pk li doni classes, però el fred hivern de Suècia li provoca pulmonia i mor (1650).

- OBJECTIUS: Planteja l'objectiu de donar fonaments sòlids per la filosofia. Busca un mètode que permeti avançar en el saber.

- En la filosofia amb debat, Descartes no aporta cap solució feble, el debat segueix. Per a ell, el saber és un arbre: arrels (metafísica), tronc (física), branques (altres ciències).

El coneixement: la recerca del mètode

- Mètode: normes que guien la investigació filosòfica. I per què ho necessitem? Perquè que tots siguem racionals no vol dir que utilitzem bé la nostra raó; necessitem el mètode per tenir una veritat.

- Per Descartes el seu mètode és infalible, i senzill per no complicar la investigació.

Mètode Cartesià: 1. Principi d'evidència 2. Anàlisi 3. Síntesi 4. Enumeració. S'han de tenir en compte durant la investigació.

a) Evitar prejudicis (prendre com a vertader algo que no s'ha comprovat bé). b) Evitar prevencions (no ens hem de resistir a acceptar una veritat evident). 1. Principi d'evidència: Si volem assolir la veritat, no hem de prendre com a vertader RES que no sigui absolutament evident, clar i distint per la nostra raó. (Sense cap dubte).

2. Anàlisi: Com ho fem per captar la claredat i distinció més fàcilment? Dividint en parts petites aquest problemes (com per exemple un anàlisi de sang).

- Captar els conceptes simples que formen part del problema (intuïció: facultat de la raó que ens permet captar els conceptes evidents, que sorgeixen immediatament).

3. Síntesi: Després, utilitzarem la nostra deducció (establir relacions lògiques entre els conceptes captats en l'anàlisi).

4. Recompte i revisió: Recompte de no ens haguem deixat cap element del problema. Revisió de les connexions entre els elements mínims.

Entradas relacionadas: