Desenvolupament de l'adolescència: canvis i característiques
Clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,88 KB
Creixement
Augment de la quantitat o de la grossària, degut a un increment del nombre o del volum de les cèl·lules que formen els teixits del cos.
Maduració
Transformacions qualitatives d'estructura i funció de les cèl·lules.
Desenvolupament
Organització i posada en marxa de les funcions psicològiques.
Aprenentatge
Adquisició dels trets característics que configuren una realitat sociocultural determinada.
Tots aquests canvis, es donen a gran escala entre el primer i el segon any de vida de les persones i també es tornen a donar aproximadament als 12 anys (10 – 18).
Primerament es dóna la pubertat on canvien els òrgans sexuals i es desenvolupa el pensament formal. Durant l’adolescència es duran a terme les decisions que la persona pren sobre com utilitzar la sexualitat i l’ús del pensament formal. Per tant, es desenvoluparà la conducta sexual i el sistema de valors.
En aquesta etapa hi ha el desenvolupament de l’esperit crític i es dóna una major importància a allò alternatiu a la família.
Pubertat
Canvis de creixement i maduratius que es produeixen en l'organisme humà el producte final dels quals és, bàsicament, la completa maduració dels òrgans sexuals i conseqüentment la plena capacitat per a reproduir-se i relacionar-se sexualment.
Adolescència
Etapa del desenvolupament humà que s'inicia amb la pubertat i en la que es produeixen una sèrie de canvis psicològics que afecten l'individu en tota la seva globalitat. L’adolescència s’inicia amb la pubertat i no se sap quan s’acaba.
Característiques de l’adolescència
Autoimatge – Representació personal del teu propi cos. Els adolescents avaluen constantment la seva figura i saben moltes més coses del seu cos que els adults.
Autoconcepte – Representació personal de qui ets i com ets com a persona. Autodefinició personal que es du a terme durant l’adolescència.
Consciència moral – És una part de l’autodefinició personal, que implica desenvolupament de la consciència i del judici moral. Kohlberg presenta aquest procés en tres estadis: moral preconvencional, moral convencional, i moral postconvencional.
Manifestacions de l’egocentrisme adolescent
Faula personal – Es consideren les pròpies experiències com a úniques i impossibles de ser enteses per les altres persones.
Audiència imaginària – Necessitat que té l'adolescent de quedar bé davant dels amics demostrant amb accions més o menys singulars que és digne de pertànyer al grup (tant si el grup és present com si no).
Idees messiàniques – Confiança excessiva i irracional en el poder de les pròpies idees. Intenció se salvar el món.