Desenvolupament dels sentits en el nadó
Clasificado en Magisterio
Escrito el en catalán con un tamaño de 8,5 KB
Tacte
Desenvolupament:
El fetus és molt sensible al tacte, és el sentit més madur en el moment del naixement.
La pell del nadó és un immens òrgan sensorial, amb gran sensibilitat en algunes zones (boca, mans), el que li permet establir un sistema de comunicació primitiu i no verbal.
La sensibilitat cutània permet fer discriminacions cada cop més agudes entre el cos i el món exterior, així com els objectes que toca.
El nadó és molt sensible als canvis de temperatura exterior, regulant millor la temperatura corporal. El dolor es percebut de forma global.
Els objectes són coneguts a través de les seves experiències sobre ells, sent el tacte fonamental durant el primer any.
Trastorns: Insensibilitat tàctil→ si els receptors de la temperatura no capten bé les variacions, poden donar-se situacions de perill.
Cinestèsia
Desenvolupament:
El nou nascut percep els canvis postulats que li fan i el moviment en ser traslladat, mostrant incomoditat davant moviments bruscos i ràpids, mentre que els suaus i el fet de bressolar-lo provoquen un efecte calmant.
El desenvolupament d'aquest sistema sensorial anirà d'acord amb el desenvolupament motor, a mesura que el nadó vagi sent capaç de controlar el seu to muscular, adoptant diferents postures i coordinant els moviments.
Trastorns: Pèrdua de l'equilibri, desconeixement de la posició del propi cos, descoordinació de moviments i vertígens.
Gust
Desenvolupament:
Les papil·les gustatives ja funcionen a l'úter de la mare.
El nadó prefereix el sabor dolç, cosa que es pot observar a través de les seves expressions facials en la seva resposta.
El gust està molt lligat a aspectes afectius.
Els infants prefereixen els aliments amb olor discreta, sabor suau i textura tova.
Trastorns: Hipoagèusia→ disminució de la sensibilitat gustativa, Agèusia→ falta de sensibilitat del gust, Paragèusia→ mala interpretació dels gustos.
Vista
Desenvolupament:
El nounat té una visió immadura, veient borrosa perquè el cristal·lí no s'acomoda bé a les distàncies, veu doble ja que encara no es superposen les imatges, amb una agudesa visual pobre, sent capaç de distingir el clar i fosc.
1 mes→ pot fixar la mirada en un objecte destacat davant d'ell, 2 mesos→ acomodar-la i seguir un objecte amb la mirada. Comença el joc de seguir-se les mans, important ja que assenyala l'inici del coneixement del seu cos.
3 mesos→ pot seguir un objecte que es desplaça girant el cap i augmenta la seva concentració, té preferència per mirar el rostre humà, fixant-se en el contorn i els elements més marcats i que es mouen, abans dels 6 mesos→ pot percebre la distància i l'acostament d'un objecte, i la profunditat, 6 mesos→ diferenciar expressions emocionals i cares conegudes d'estranyes, 6-12 mesos→ la visió madura i va diferenciant les tonalitats dels colors, 12 mesos→ la visió és com la d'un adult.
Trastorns--> De refracció: Miopia→ no veu bé objectes llunyans, Hipermetropia→ no veu bé objectes propers, Astigmatisme→ visió borrosa.
- De mobilitat: Estrabisme→ pèrdua del paral·lelisme normal de l'ull.
- De recepció: Daltonisme→ alteració en la percepció dels colors.
- Alteracions més greus: Ceguera→ manca de visió.
Olfacte
Desenvolupament:
Prou desenvolupat en el moment de néixer amb un fort component afectiu.
El nounat discrimina olors i mostra la seva preferència (llet materna) o rebuig (peix), preferint olors conegudes.
Major desenvolupament als 3 anys, amb una evolució perceptiva lligada als olors propis del seu entorn i al desenvolupament del gust.
Trastorns: degut a les diferències del receptor sensorial es pot produir inestabilitat o pèrdua parcial o total de l'olfacte.
Oïda
Desenvolupament:
El nounat té sordesa parcial, amb immaduresa del nervi auditiu i els conductes auditius parcialment taponats per mucositat.
Pot diferenciar entre sons forts i suaus, entre veu femenina i masculina, mostrant preferència per la veu femenina i sons suaus.
El desenvolupament auditiu és important perquè li permetrà comunicar-se i assolir llenguatge verbal, girant els ulls només al néixer, 2-3 mesos girant el cap per localitzar la seva procedència, 3-4 mesos distingint veus familiars.
S'interessa pels sons que surten del seu propi cos, que al principi emet per casualitat i que de seguida manté per escoltar-se. Aquest és el primer joc que fa amb el seu propi cos.
3 mesos→ aconsegueix un grau òptim de maduració i les capacitats, amb experiència i atenció, s'aniran potenciant.
Trastorns:
- Segons localització: transmissió (extern)→ freqüents als nadons les alteracions transitòries degudes als mocs que s'acumulen.
- Segons el funcionament: sordesa total→ pèrdua d'audició per destrucció bilateral, hipoacusia→ pèrdua d'audició unilateral o bilateral.
- Graus de sordesa: sordesa lleugera→ pèrdua auditiva 40 db, sordesa intermitja→ 40-50, sordesa severa→ 65-85, sordesa profunda→ 85.
Capacitats
Capacitats sensorials (rebre informació) 5 SENTITS
Tacte (dolor, temperatura)
Vista (llum)
Capacitats de transmetre informació
Respirar
Neguitós
Somriure
Plor/crit
Expressió facial/color pell
Ton muscular
Capacitats motrius o d'actuació
Moviment
Respirar (reflex)
Succió (reflex)
Eliminar residus