Desenvolupament Motor: Conceptes Clau i Etapes
Clasificado en Deporte y Educación Física
Escrito el en catalán con un tamaño de 6,61 KB
Conceptes Fonamentals del Desenvolupament
Creixement: Increment de les mides del cos i de les seves parts. Influït per factors genètics, l'alimentació, l'activitat física, el descans i les emocions.
Maduració: Creixement acompanyat de canvis funcionals.
Desenvolupament motor: Canvis motors que es produeixen en el subjecte al llarg de la vida. Factors: aspectes biològics, condicions de l'entorn i ambientals, l'activitat.
Aprenentatge motor: Capacitat per realitzar un moviment (HM) de forma estable i sostinguda. Conjunt d'operacions associades a l'experiència.
Tipus de Moviments
Moviments reflexos: Es controlen de forma inconscient per part de l'organisme. Són respostes motores espontànies i involuntàries a un estímul extern, són innats i han de desaparèixer prèviament per donar pas als moviments voluntaris.
Moviments voluntaris: És un moviment que es realitza conscientment, controlat per l'individu i fet amb una finalitat precisa.
Moviments automàtics: Moviment voluntari que, mitjançant la seva repetició, acaba per ser controlat a nivell medul·lar. Característiques: repetible de forma estable, base innata o apresa, control del Sistema Nerviós (SN) perifèric, no hi ha control voluntari total (s'hi pot incidir parcialment). Exemple: respiració.
Moviments automatitzats: Moviment voluntari que, mitjançant la seva repetició, acaba per ser controlat a nivell medul·lar. Característiques: repetible de forma estable, base innata o apresa (voluntaris + repeticions en condicions estables), alliberament de la consciència i de l'atenció, increment d'eficàcia i eficiència.
Reflexos Primitius del Nadó
- Reflex de Babinski: Amb un objecte punxant es fa una diagonal a la planta del peu del nadó. El peu es doblega i els dits s'obren com un ventall.
- Reflex de Grasping (prensió palmar): Es col·loca alguna cosa al palmell de la mà del nadó i ell tancarà la mà amb força.
- Reflex dels punts cardinals (o de succió): Rotació del cap en el mateix sentit que s'estimula la comissura de la boca.
- Reflex de Moro: Quan es produeix un ensurt o una pèrdua sobtada de suport, el nadó arqueja el cos, estén els braços i les cames, i després els recull sobre el tronc com si s'abracés.
Característiques de l'Adolescència
Desenvolupament Cognitiu
En aquesta etapa, l'adolescent té la capacitat d'adquirir i utilitzar coneixements, arribant a la seva màxima eficàcia. Cal destacar que el nivell de funcionament intel·lectual assolit al final de l'adolescència o al començament de l'edat adulta, i el grau en què s'exerceixi aquesta capacitat, determinarà en gran mesura el futur cognitiu de l'adult. L'adolescent passa de l'etapa de les operacions concretes a l'etapa de les operacions formals (pensament abstracte).
Desenvolupament de la Sexualitat
Implica transformacions hormonals i anatòmiques que varien segons el sexe, influïdes per aspectes psicològics i culturals.
Desenvolupament Afectiu
L'inici d'un ràpid creixement corporal i la transformació del propi cos provoquen sovint una inseguretat motora (poden semblar maldestres) i inestabilitat psicològica. Es produeix una crisi d'identitat.
Desenvolupament Social
- Grups d'iguals: Les amistats tenen un paper fonamental, ja que ajuden l'adolescent a entendre els seus propis sentiments i complexos, així com els dels altres. Cerca d'acceptació social.
- Grups de referència: L'adolescent s'identifica amb un grup (club esportiu, moviment cultural, partit polític, grup professional, etc.) i mirarà d'adoptar el comportament i els valors dels seus membres.
Mecanismes de Processament de la Informació
Mecanisme Perceptiu
Respon a la pregunta: Què passa? Realitza una anàlisi dels estímuls, una avaluació de la situació i una predicció de la situació futura. Exemple: La recepció d'una passada d'un jugador de bàsquet on tots dos estan en moviment, tenint en compte les intencions dels contraris.
Mecanisme de Decisió
Respon a la pregunta: Què fer? D'acord amb la informació rebuda, dóna l'orientació general de la resposta. Exemple: En realitzar-se la recepció amb èxit, el jugador pot considerar que està en una posició correcta per efectuar un llançament a cistella, però també pot tenir l'opció de fer una assistència, passar-la o realitzar un desplaçament per fer una entrada a cistella.
Mecanisme Efector
Respon a la pregunta: Com fer-ho? És el responsable de l'organització motriu que coordinarà les diferents accions musculars implicades en la resposta prèviament programada. Exemple: En decidir què farà, el jugador executa una sèrie de moviments coordinats.
Desenvolupament Motor a l'Educació Primària
Cicle Inicial (6-8 anys)
Es treballen les habilitats perceptives en relació amb els objectes i les persones de l'entorn de l'infant.
Cicle Mitjà (8-10 anys)
Es continua amb el treball anterior i s'inicia el treball d'experimentació i vivència variada de les habilitats motrius bàsiques (HMB).
Cicle Superior (10-12 anys)
No s'obliden les HMB i es comencen a introduir les habilitats motrius específiques (HME), que serviran de base per al control motor propi de l'etapa de secundària.
Decret sobre Esport Escolar a Catalunya
PCEE: Pla Català d'Esport a l'Escola.
JEEC: Jocs Esportius Escolars de Catalunya.
Objectius Generals
(Han de ser concretats segons les edats i etapes de desenvolupament dels infants i joves)
- Reconèixer la pràctica regular d'esports i activitats físiques com una forma vàlida de millorar la salut individual i col·lectiva.
- Participar i gaudir dels diferents esports i activitats físiques, cercant la participació per damunt de la competitivitat.
- Practicar diferents activitats físiques i esportives, tant recreatives com en l'àmbit de la competició.
- Mostrar habilitats i actituds de respecte, treball en equip i esportivitat.
- Conèixer i acceptar les normes dels jocs i esports, i respectar les decisions dels tècnics, àrbitres, etc., així com el material i les instal·lacions.