Desenvolupament Sensoriomotor Piaget

Clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,26 KB

És la integració de les dimensions motrius i sensorials inherents a tota acció amb vista a que l'activitat que faci en el seu entorn social sigui òptima sist ACCIÓ. Els èxits aconseguits a cada etapa s'integren en les successives i són recursos permanents.

Fase homolateral

La coordinació entre percep i moviments s'estableixen a cada costat independentment. Són moviments de tipus monolateral alternant. Fins als 4 mesos el nen només respon a estímuls laterals perquè la visió central és de precisió escassa. Cal estimular-lo lateralment i alternant per construir el sistema percep-acció. VOLTEIG

Fase bilateral

Es construeix la línia mitjana corporal, eix vertical de referència que forma part de l'esquema corporal. Hi ha trobades de la vista i mans a la zona mitjana. Cada acció d'un costat va acompanyada per una activitat cooperativa de l'altre. Coordina moviments 2 ulls. Ajusta moviment per tècnica d'assaig-error. Percepció en estèreo. Desenvolupa musculatura dorsal i abdominal. ARROSSEGAR-SE.

Fase contralateral

Hi ha moviment contralateral. Moviment voluntari i conscient (sistema piramidal). Hi ha coordinació entre 2 costats del cos, i respon/actua com un tot integrat. Perfeccionament de la visió binocular, espai 3D. Precisió en moviment d'allargada i contacte. Influencia de l'entorn. Es tanca angle fèmurs, enforteix cintura lumbar i perfecciona visió en profunditat. GATEIG I PRIMERS PASOS. ASSEURE. - Lateralitat: quan activitats que no requereixen l'acció dels 2 costats, el nen fa servir només una extremitat o òrgan perceptiu d'un sol costat (assimetries permanents en l'exercici dels esquemes de moviment i percep). La bona lateralitat és la que presenta dominància motora i perceptiva situada a un mateix costat. ESCRIPTURA.

Estadis del Desenvolupament Sensoriomotor Piaget

Cada estadi són estats d'equilibri progressius dels processos de conèixer/comprendre i es subordinen entre sí. En cada nivell la intel·ligència reelabora les capacitats que s'han consolidat en els anteriors i les integra en d'altres més complexes

Constructivisme

És la primera etapa en el consolidament de la intel·ligència (del naixement als 2 anys)

1r estadi dels Mecanismes Reflexes Congènits (0-1m)

Reflexes = esquemes d'acció (succió-prensa). El reflex no és rígid sinó que hi ha una acomodació (al mugró) i fa una assimilació de l'objecte que el porta a reconèixer-lo i a discriminar-lo organització psíquica. Reconeix el mugró... es limita a observar objectes del seu entorn (tableaux).

2n estadi les Reaccions Circulars Primàries (1-4 m)

Els hàbits són relacions que el nen descobreix o que crea en el transcurs de la seva cerca privada. Es produeix quan un esquema (el de succió) assimila un element nou en la seva activitat (portar-se el dit a la boca). RCP és un exercici funcional que porta a mantenir o descobrir un resultat nou interessant. Són reaccions circ prim perquè les accions que repeteix estan centrades en el seu propi cos. El nen no repeteix per obtenir el resultat una altra vegada, sinó per inèrcia de funcionament. Reconeix el mugró... es limita a observar objectes del seu entorn (tableaux).

3r estadi les Reaccions Circulars Secundàries (4-8m)

Les accions comencen a ser per intenció. Encara no hi ha causa-efecte sinó una tènue consciència de connexió: la RC2 comença quan un efecte fortuït de l'acció és comprès com a resultat de l'acció. El nen busca trobar una altra vegada els moviments que condueixen al resultat (acomodació típica de les RC2). Amb l'assimilació recíproca dels esquemes el nen comprèn que el fenomen percebut ha estat produït per ell. Hi ha el nucli de la distinció entre productor/producte, esquema intermedi/esquema final o objecte de l'acció. Segueix objectes amb els ulls, també si li cauen de les mans, però si estan ocults no reacciona.

4t estadi de la Coordinació dels Esquemes de Conducta Previs (8-12m)

Estableix la diferència entre mitjans i objectes en les accions. Intencionalitat. Davant la presència inesperada d'un obstacle té la virtut de disociar en la ment l'esquema que volia aplicar (final) de l'intermediari. La seva acció té una finalitat. Si alguna cosa li impedeix arribar, recorre a un mitjà per aconseguir l'objecte. Apareix la inclusió i la recursivitat i la relació dels uns amb els altres. La coordinació/acomodació arriba fins a combinar entre sí esquemes -> esquemes mòbils. Troba objectes amagats davant d'ell si se'ls amaga en un sol lloc.

5è estadi de les RC3 o Descobriment per Experimentació (12-18 m)

Impulsat per una motivació a experimentar (jocs amb aigua). Té desig de fer coses per veure què passa. El camp d'acció s'expandeix. Acomodació innovadora, assaja. APRENENTATGE. Troba objectes amagats davant d'ell, segueix desplaçaments.

6è estadi de les Noves Representacions Mentals (18-24m)

La combinació d'esquemes, el muntatge amb vista a un objecte el farà l'infant mentalment. L'organització i coordinació dels esquemes d'acció configura la intel·ligència sensoriomotora que prefigura la intel·ligència reflexiva. Els objectes s'alliberen de la percep com de l'acció per obeir lleis de desplaçament autònomes.

Entradas relacionadas: