Desenvolupament Sostenible: Definició i Claus

Clasificado en Otras materias

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,55 KB

Què és el Desenvolupament Sostenible?

El desenvolupament sostenible és el conjunt d'estratègies que tenen com a objectiu guiar el creixement econòmic futur de manera que s'ajusti a les necessitats de la societat i als requeriments del medi ambient. És aquell que respon a les necessitats del present sense comprometre la capacitat de les generacions futures per respondre a les seves necessitats.

La Sostenibilitat: Un Concepte Clau

La sostenibilitat és un concepte econòmic, social i ecològic complex entorn de les relacions entre les societats i el medi ambient. Pretén ser una manera d'organitzar l'activitat humana de manera que la societat i els seus membres siguin capaços de satisfer les seves necessitats i expressar el seu potencial màxim en el present, al mateix temps que es manté la biodiversitat i els ecosistemes naturals. Es tracta de planejar i actuar per poder mantenir aquests ideals indefinidament.

La sostenibilitat consisteix a proveir el millor possible avui sense posar en perill els recursos de demà, aplicat en el sentit més ampli i a tota mena de recursos: econòmics, materials, humans, socials i ambientals. La sostenibilitat i el desenvolupament sostenible, per definició, inclouen sempre obligatòriament tres àmbits: econòmic, social i ambiental. Així, el desenvolupament sostenible requereix un desenvolupament tant econòmic com social mentre es protegeix el medi ambient. En el moment que no es té en compte un o dos d'ells, deixa de tractar-se de sostenibilitat.

Evolució del Concepte de Sostenibilitat

  • 1962-1972: Idea clau: protegir la natura.
  • 1973-1989: Idea clau: protegir el planeta.
  • 1992-1994: Idea clau: protegir el sistema.
  • 1997-2009: Idea clau: protegir els recursos.

Acords Internacionals

  • Conferència de Rio - Agenda 21: L'Agenda 21 va néixer com un pla d'acció estratègic que calia endegar a tots els nivells amb el propòsit d'aplicar criteris de sostenibilitat a totes les activitats humanes organitzades.
  • Protocol de Kyoto: Aquest document compromet als països signats a reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle. L'objectiu s'ha d'assolir mitjançant l'aplicació de quotes d'emissions a cada país.

Indicadors de Sostenibilitat

El desenvolupament sostenible ha de tenir en compte aspectes ambientals, socials i econòmics. Saber si una activitat és sostenible vol dir conèixer si la realització de l'activitat en qüestió pot causar un perjudici greu al medi ambient o a la societat.

  • Petjada ecològica: És l'indicador que tracta de determinar quantitativament el grau d'impacte de les activitats humanes sobre la Terra. S'expressa en hectàrees.
  • Capacitat de càrrega i dèficit ecològic: Aquest indicador es defineix com la quantitat màxima d'individus que es poden mantenir amb els recursos que es generen al mateix territori.
  • Altres indicadors: La intensitat d'energia és la quantitat que s'utilitza per cada unitat monetària produïda pel sistema econòmic.

Termodinàmica i Sostenibilitat

La termodinàmica és la ciència que estudia les transformacions de l'energia en totes les seves formes. Va néixer com a part de la física que estudiava la relació entre el moviment i la calor.

  1. 1a Llei de la Termodinàmica: L'energia no es crea ni es destrueix, sinó que es transforma.
  2. 2a Llei de la Termodinàmica: En qualsevol procés en què hi hagi conversió d'energia, l'energia potencial de l'estat final és menor que l'energia potencial de l'estat inicial.

Materials i Sostenibilitat

Les primeres eines eren pedres o pals, ja que eren capaces de multiplicar l'energia del braç en donar un cop. Després, la ceràmica va representar un dels avenços més importants de la història, aplicada inicialment a la roda i posteriorment a altres objectes. Després de la ceràmica, van sorgir el metall, l'alumini i, finalment, els plàstics.

Nanotecnologia

La nanotecnologia és una espècie d'enginyeria de la matèria que inclou moltes àrees de recerca amb l'únic tret comú de treballar a escala molecular i atòmica. L'objectiu final és manipular àtoms individualment per tal de situar-los en el lloc que correspongui fins a fabricar el material desitjat.

Entradas relacionadas: