Desigualtat Educativa: Factors Socials i Teories Sociològiques
Clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,2 KB
Desigualtat en els Resultats Educatius: Evidència Empírica
Existeix una clara evidència empírica que, encara que l'educació estigui universalitzada, les desigualtats socials es traslladen a l'àmbit educatiu. Podem trobar estudis i models centrats en l'anàlisi de l'èxit escolar dels estudiants. Aquests estudis mostren que el nivell socioeconòmic de la família i l'escola són reproductors de l'estatus social dels estudiants. En un sistema educatiu desenvolupat, universal i gratuït, no tots obtenen el mateix èxit educatiu.
Factors Determinants de l'Èxit Educatiu
Aquesta situació es pot abordar des de dues línies de resposta principals:
- El Factor Individual
- El Factor Social (nivell socioeconòmic de la família)
Existeix una clara relació: el nivell educatiu de l'alumne està directament relacionat amb les seves expectatives futures de treball. Com podem veure, els èxits educatius són determinats per als membres de la societat. Les perspectives en el camp de la sociologia venen de la mà de diversos autors:
Haveman i Wolfe
Consideren tres tipus de factors importants a tenir en compte en el nivell educatiu d'una persona:
- Factor individual
- Inversió família-educació
- Nivell socioeconòmic de la família
Coleman
Indicava que els factors determinants eren el capital social i les relacions intrafamiliars. Per a ambdós autors (Haveman i Wolfe, i Coleman), el capital social, el capital cultural i el capital socioeconòmic són fonamentals per explicar el rendiment educatiu.
Boudon
Assenyala dues principals influències que rep l'alumnat:
- Efectes primaris: influència de l'entorn familiar.
- Efectes secundaris: càlcul dels costos que comporta l'educació.
Es tracta de saber quin cost tindrà per a l'individu i la família en relació amb l'èxit escolar i la promoció social.
Bernstein
És determinant el domini de les habilitats lingüístiques. Els codis lingüístics i els discursos assimilats en els primers anys de vida tenen relació amb l'aprenentatge posterior. Els infants de classe baixa tenen més xoc en la incorporació escolar.
Bourdieu i Parsons
Contribueixen a la comprensió de la reproducció de la desigualtat social i econòmica a través de l'educació.
La Teoria de Boudon: Càlculs Racionals i Desigualtat
Boudon aprofundeix en els càlculs racionals de costos i explica per què existeixen desigualtats en els èxits educatius. Els joves assumeixen un objectiu: mantenir la mateixa posició social de la seva família, intentant evitar el descens social. Els costos canvien segons l'origen social de la família. Els estudiants tracten de maximitzar el benefici que els dona l'educació.
Passar etapes educatives produeix incertesa. Per això, els alumnes de certes classes socials sempre quedaran més baixos en educació, mentre que els altres progressaran. Segueixen estratègies diferents depenent d'aquests paràmetres:
- Beneficis
- Costos
- Probabilitat d'Èxit