Desintegració de la URSS: Causes i Conseqüències
Clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,65 KB
La desintegració de l'URSS
.2 LA DISGREGACIÓ DE L’URSS
Els objectius generals de Gorbatxov van ser:
1. Reduir el pressupost de defensa i l’ajut econòmic a altres països.
Per aconseguir aquest objectiu, va canviar radicalment la política exterior renovant el diàleg amb els EEUU i proposant un pla per eliminar la totalitat de l'armament nuclear en 15 anys. Els resultats més importants van ser el tractat de Washington (1987) i la signatura amb el president Bush. Aquestes iniciatives van contribuir a donar a Gorbatxov una popularitat immensa en el món occidental. També es va impulsar un canvi del pensament soviètic formulant una superació de la lluita ideològica entre els dos blocs.
2. Introduir en la societat soviètica un cert esperit d’empresa i innovació.
Va promoure una política innovadora, perestroika (reestructuració). Les accions més destacades van ser l’autorització al treball individual, l’ampliació de l’autonomia de les empreses de l'Estat per gestionar-se, l’autorització de la creació de cooperatives lliures i la proposta de llogar la terra dels pagesos per un període de cinquanta anys. Al 1988 va estimular els intercanvis comercials amb l’exterior, liberalitzant el comerç i permetent la creació de societats mixtes amb capital estranger.
3. Lluitar contra la rigidesa del sistema polític, hipercentralitzat i altament burocratitzat.
Va recórrer a la política coneguda amb el nom de glasnost (transparència). Va suprimir la censura, va restablir la llibertat d’expressió i va estimular la investigació per restaurar la veritat històrica del passat soviètic. Per democratitzar la vida política, Gorbatxov va iniciar una reforma de les institucions.
5.4 LA CRISI DEL PETROLI
A finals de la dècada dels 60 comencen a haver-hi les primeres previsions i els primers símptomes de l’esgotament del model de creixement econòmic de l’edat daurada.
Inici dels problemes: desordre monetari a conseqüència de la fi de la convertibilitat del dòlar (1971) i la crisi del sistema Bretton Woods.
Agreujament entre 1973 i 1974 quan l’OPEP augmenta el preu del petroli en resposta a l’ajuda a Israel en la guerra del Yom Kippur.
Conseqüències: inflació (12% als EUA i 24 % al Japó, el 1974), pujada excepcional dels tipus d’interès, davallada de la producció industrial i augment de l’atur.
Conseqüències socials: desmantellament de l'estat del benestar als EUA i Gran Bretanya i conflictivitat social a Europa occidental per aturar-lo.