Desplaçament al Vermell, Nebuloses, Quàsars i Galàxies: Explorant l'Univers
Clasificado en Física
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,84 KB
Desplaçament al Vermell
L'astrònom Edwin Hubble es va proposar calcular les distàncies entre la Terra i les galàxies més llunyanes. Quan va descompondre les bandes de freqüència de la llum arribada d'aquelles galàxies, va observar que es distribuïen de la mateixa manera que la del Sol, però amb diferents desplaçaments del conjunt cap a la banda del vermell. Com més gran és la distància a una galàxia, major és el grau de desplaçament. Hubble va interpretar aquestes diferències de distribució com una conseqüència del fenomen conegut com a efecte Doppler. Va trobar que les galàxies semblen allunyar-se de la Terra a velocitats molt elevades, que augmenten com més gran és la seva distància.
Totes les galàxies s'allunyen les unes de les altres, i es considera que el procés arriba a un moment en què totes les galàxies es troben en un mateix punt.
Nebuloses, Quàsars i Forats Negres
Nebuloses
Les nebuloses són núvols gegantins de gasos i pols.
Tipus de Nebuloses
- Nebuloses d'emissió: Emeten radiacions electromagnètiques.
Noves i Supernoves
Són el resultat de grans explosions que es produeixen al final de la vida d'estrelles molt massives.
Quàsars
Els quàsars són objectes estel·lars que emeten una gran quantitat d'energia en forma d'ones de ràdio. Són objectes amb elevats desplaçaments al vermell, un dels objectes més llunyans de l'univers. Es creu que són nuclis de galàxies en formació. La seva energia i lluminositat absoluta és enorme.
Forats Negres
Els forats negres són objectes que no deixen escapar cap tipus de radiació, a causa de la seva enorme atracció gravitatòria. Els forats negres no emeten llum ni cap altre tipus de radiació. Es formen quan estrelles molt massives esgoten el seu combustible. Es poden detectar per la seva influència gravitatòria en les trajectòries d'estrelles properes.
Cúmuls Estel·lars
Són grups d'estrelles associades a l'atracció gravitatòria.
Cúmuls Oberts
Són regions de l'univers que contenen una certa quantitat d'estrelles, sense una estructura determinada.
Cúmuls Globulars
Són agrupacions d'un gran nombre d'estrelles, amb una concentració més gran a la regió central, que disminueix cap a la perifèria del cúmul.
Galàxies
Galàxies Espirals
Contenen una zona central o nucli i un nombre variable de braços. La Via Làctia forma part d'aquest tipus de galàxies.
Galàxies El·líptiques
No tenen braços i són més o menys regulars. Formades per estrelles velles i són les galàxies conegudes més grans.
Galàxies Irregulars
No tenen forma definida, són més abundants.