Despotisme Il·lustrat a Espanya durant el regnat de Carles III
Clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,44 KB
La Il·lustració i el Despotisme Il·lustrat
El reformisme borbònic consistí en una racionalització de l'administració i de l'economia. Així, la nova dinastia dels Borbons va governar inspirant-se en algunes de les idees impulsades per la Il·lustració i implantades a Espanya sota el regnat de Carles III (1759-1788).
La frase que feien servir els monarques, però no la deien perquè seria massa, era: «Tot per al poble, però sense el poble». Això era el despotisme il·lustrat. El despotisme il·lustrat és un sistema polític que neix de l'aparició de les idees il·lustrades per part d'alguns dels monarques de l'absolutisme i que es va desenvolupar entre el 1760 i el 1789. Volien introduir millores sobre el règim absolutista. Les idees/millores estaven inspirades en el corrent il·lustrat que recorria tot Europa en aquell temps.
Pensament Il·lustrat i les seves Millores
Els pensadors volien millorar les condicions de vida a través de l'economia, l'educació, la igualació de drets, la llibertat d'opinió, escollir la religió, superar les idees pautades en els anys anteriors, etc. Sortir de les idees de l'Antic Règim no va ser gens fàcil, concedint unes millores febles, el monarca seguia tenint tot el poder.
El despotisme és una millora de l'absolutisme maquillada perquè encara el monarca era absolutista, tenia el control sobre tot. Per als il·lustrats, el pensament racional estava per damunt del mite, les tradicions, etc. Les tradicions es trenquen pel fet que són injustes.
Idees Principals dels Il·lustrats
- Partidaris de l'educació i del progrés: s'oposaren a l'autoritat, la tradició i la revelació com a formes per a interpretar el món. Aposta per la progressiva millora de les condicions de vida dels éssers humans.
- Crítica envers la societat estamental: neguen la transmissió hereditària de qualsevol privilegi afirmant la igualtat i el dret a la llibertat.
- Defensa de la propietat i la llibertat de comerç i indústria: formularen crítiques a l'amortització de les terres a mans de l'Església (van llevar les terres a l'Església, això farà que perdin molt de patrimoni) que provocaven l'endarreriment del país.
- Oposició al domini ideològic de l'Església i als seus privilegis.
- Defensa d'un contracte entre governants i governats que garantís els drets bàsics dels individus (oposició a l'absolutisme monàrquic).
Pensadors Il·lustrats Destacats
- Montesquieu: defensava la separació de poders.
- Rousseau: el principi de sobirania popular (el poder resideix en el poble).
Gaspar Melchor de Jovellanos
Gaspar Melchor de Jovellanos era un col·laborador de Carles III, un dels millors exponents de la Il·lustració espanyola, ajudava el rei a governar. Va ser desterrat i empresonat al Castell de Bellver. Una de les idees que no defensava era la Inquisició, ell la volia limitar, i el rei no va estar-hi a favor. A Valldemossa va escriure un llibre sobre l'educació i, com que deien que pensava massa, el van tancar.
Carles III va tenir un altre col·laborador estranger anomenat Squillace, i el van substituir per Gaspar de Jovellanos, un col·laborador espanyol. Els nobles i l'Església van ser els principals opositors a les reformes del despotisme de Carles III.