Diagnòstic i Classificació de les Anèmies Normocítiques

Clasificado en Química

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,51 KB

Normocitosi: VCM Normal

Per a la normocitosi amb VCM normal, cal fer un recompte de reticulòcits, que pot sortir alt o baix.

Si el Recompte de Reticulòcits és Alt

Si el recompte de reticulòcits surt alt, cal fer l'estudi de sang oculta en femta. Si és positiu, pot indicar una hemorràgia digestiva. Si és negatiu, s'ha de fer el test de Coombs. Si aquest surt positiu, es tracta d'una anèmia hemolítica autoimmuna.

Anèmia Hemolítica Autoimmuna

Els anticossos en combinació amb el complement produeixen hemòlisi i aglutinacions en els glòbuls vermells. Es divideixen en tipus per calor i per fred. Els anticossos freds poden ser hemolitzants o aglutinants. Pot produir col·lagenosi, leucèmia limfàtica crònica, entre altres.

Si el test de Coombs surt negatiu, s'han de fer tres exàmens addicionals:

  1. Examen de frotis sanguini: Per detectar paludisme (amb presència de melanina) i esferocitosi/eliptocitosi/acantocitosi.
  2. Prova de la fragilitat osmòtica:
    • Si surt positiva, indica esferocitosi/eliptocitosi/acantocitosi.
    • Si surt negativa, cal fer la prova d'autohemòlisi.
      • Si aquesta surt positiva, s'ha de corregir amb glucosa (indicant un dèficit de G-6PD).
      • Si no es corregeix amb glucosa, indica un dèficit de PK.
  3. Prova de la sacarosa: Si surt positiva, indica Hemoglobinúria Paroxística Nocturna (HPN).
Dèficit de G-6PD

Es confirma amb una anàlisi quantitativa de l'enzim. Després d'ingerir substàncies oxidants (com en el favisme), hi ha presència d'hemòlisi. Està lligat al sexe, sobretot al cromosoma X.

Hemoglobinúria Paroxística Nocturna (HPN)

Produeix crisi hemolítica nocturna. El símptoma apareix al matí amb presència d'orina vermella per hemoglobinúria macroscòpica, granulocitopènia i trombocitopènia.

Si el Recompte de Reticulòcits és Baix

Si el recompte de reticulòcits surt baix, cal fer l'estudi de la medul·la òssia (M.O.).

  • Si surt una cel·lularitat alta, és anèmia mieloftísica.
  • Si surt cel·lularitat baixa, s'ha de mirar si afecta totes les cèl·lules (pancitopènia) o només l'estirp eritroide (aplasià eritrocitària pura).

Anèmia Mieloftísica

Infiltració de la M.O. per processos neoplàstics (leucèmia), per granulomes (tuberculosi) o per dipòsit de substàncies.

Anèmia Aplàsica / Pancitopènia

Pot ser congènita (malaltia de Fanconi) o adquirida per radiacions ionitzants, tòxics, medicaments i causes autoimmunes. Presenta normocromia, normocitosi, reticulocitopènia i augment del ferro. Hi ha un major patiment en infeccions i hemorràgies.

Aplàsia Eritrocitària Pura

És un trastorn aïllat de la formació d'eritròcits. Pot tenir caràcter familiar o ser adquirida. La majoria dels casos són idiopàtics, però també poden ser causats per: timomes, anticossos específics contra EPO, o IgG fixadora del complement. Presenta normocitosi, normocromia i reticulocitopènia intensa (més comú a la regió mediterrània).

La crisi hemolítica pot venir a conseqüència d'ingerir substàncies tòxiques com medicaments o les faves. L'oxidació de l'hemoglobina (Hb) fa que penetri i es formin cossos de Heinz. L'alteració de la membrana determina l'aparició d'hemòlisi.

Entradas relacionadas: