Diccionari d'Art: Definicions i Conceptes Clau
Clasificado en Arte y Humanidades
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,02 KB
Circ
Circ: En l'Antiga Roma, era el lloc de les carreres de cavalls, dels espectacles d'acrobàcia, jocs d'animals i exercicis atlètics. De forma allargada, acabada en semicercle a un extrem. Té graderia per al públic i tribuna presidencial a un dels costats majors.
Collarí
Collarí: Motllura convexa de perfil semicircular que abraça la columna en la seva unió amb el capitell; especialment la que es troba en la base del capitell jònic.
Contrafort
Contrafort: Pilar gruixut adossat a l'exterior d'un mur al qual serveix de reforç perquè resisteixi a l'empenta d'una volta o d'un arc.
Contraposat
Contraposat: Representació de la figura humana pròpia de l'escultura clàssica i de la pintura i l'escultura del Renaixement, basada en la disposició inversa d'unes parts del cos respecte de les altres per tal d'evitar la frontalitat i la simetria i donar sensació de dinamisme i equilibri.
Cornisa
Cornisa: Element horitzontal que sobresurt i corona un edifici. També, part superior de l'entaulament o la part en forma d'angle que sobresurt i que remata un frontó clàssic.
Creuer
Creuer: S'anomena així l'espai quadrat, a vegades cobert amb cúpula o cimbori, on s'encreuen la nau central i la transversal d'una església. Té origen a les basíliques paleocristianes i perdura dins d'estils posteriors, com el romànic, el gòtic, etc.
Cromlec
Cromlec: Agrupació de menhirs (monòlits de gran mida clavats a terra) en forma circular, pròpia del Neolític. Exemple: cromlec d'Stonehenge.
Cúpula
Cúpula: Volta semiesfèrica que cobreix un espai circular, poligonal o quadrat. Si la cúpula cobreix una superfície quadrada, la seva adaptació es fa amb petxines, i amb trompes si és poligonal. De vegades, la cúpula es troba sobre un tambor i pot tenir una llanterna a sobre.
Dolmen
Dolmen: Monument funerari del Neolític, format per tres pedres o més, de les quals dues es troben clavades a terra i una tercera és col·locada damunt a manera de llinda.
Domus
Domus: Casa particular romana d'estructura rectangular, caracteritzada pel compluvium que aboca l'aigua de pluja a l'impluvium. Formada també per l'atrium, el peristil i, a vegades, també per l'hortus.
Dovella
Dovella: Maons disposats en forma radial que formen l'arc.
Èntasi
Èntasi: Refinament òptic propi de l'art grec consistent en l'eixamplament de la columna al centre per evitar un defecte òptic que faria veure aquesta part més estreta.
Equí
Equí: Motllura convexa pròpia del capitell de l'ordre dòric, que serveix com a element de transició entre la secció circular del fust i la secció quadrangular de l'àbac de la columna.