Dinamització de grups i animació: una visió completa

Clasificado en Magisterio

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,71 KB

Què entenem per dinamitzar un grup?

Dinamitzar vol dir 'posar en moviment'. Sensibilitzar, motivar, conscienciar les persones del grup que conduïm per a que adoptin activitats positives i de participació, de manera que hi hagi un clima de grup positiu. Treball compartit i positiu que ajudi a aconseguir els objectius de treball.

Què entenem per animació?

Prové de dues paraules llatines: -Ànima (alè, vida). -Animus (dinamisme, acció). DEFINICIÓ: conjunt d’intervencions dirigides a dinamitzar un grup partint de les necessitats, interessos, motivacions, trets de personalitat dels membres del grup com a principals protagonistes del procés.

L’ ANIMACIÓ: L’ animació sociocultural (ASC) i els seus tipus

L’ animació neix com a animació sociocultural perquè l’individu viu en una societat i és hereu d’una cultura. Origens: a França els anys 60 i a Espanya als anys 80. Per què neix? Neix com un mètode d'intervenció social, centrada en la dinamització de col·lectius humans.

L’ animació socioesportiva

La societat evoluciona al oci: increment progressiu de Temps Lliure. Extensió progressiva de la pràctica esportiva. Reconeixement que la activitat física és un factor clau per a la salut. L’ animació esportiva forma part de l’ animació sociocultural. L’ animació esportiva sorgeix per a omplir el temps lliure amb activitat física i compleix finalitats recreatives i lúdiques. Comporta beneficis de a la salut i formació de valors.

Objectius de l' animació esportiva:

Esport a l’abast de tothom. Fomentar pràctica esportiva. Contribuir a la millora de la qualitat de vida de les persones. Despertar la consciencia: educació de valors.

Les activitats d’animació fisicoesportives:

Activitats a la natura. Activitats d’expressió. Jocs.

Àmbit educatiu de qualsevol tipus d’animació

A) Educació formal: (escola). - Institucionalitzada. - Reglada: Lleis-Títol. - Planificada i seqüenciada. - Obligatòria. B) Educació no formal: (animació). - Institucionalitzada o no (activitats extraescolars). - No reglada. - Planificada i triada. - Voluntària / Opcional: segons interessos, capacitats i dins del temps lliure. C) Educació informal: (Mitjans comunicació, família i amics). - No institucionalitzada. - No reglada. - No planificada. - Voluntària / Opcional en el temps lliure.

PER UNA PEDAGOGIA DE L’ OCI: 3.1. Per què una pedagogia de l’ oci?

Per a que l’ oci sigui una vivència positiva ha de complir les següents característiques: - Autonomia. - Autotètica. Satisfactòria. Per a que l’ oci sigui de qualitat cal: - Escapar del temps lliure estèril. - Cal que les plataformes educatives diguin a terme una veritable pedagogia de l’ oci.

Principis de la pedagogia de l’ oci esportiu

- Mostrar un ampli ventall d’activitats en l’àmbit de l’animació. - No avorrir: ús de jocs en forma de repte individual i col·lectiu, més que no pas exercicis. - Conjugar descans + diversió + desenvolupament. - No avaluar amb criteris de rendiment: hem d’avaluar la satisfacció. - Fer compatible l’ oci individual amb l’ oci compartit. - Proposar activitats cooperatives i activitats competitives amb estratègies cooperatives que potenciïn el treball en grup per millorar les relacions socials i el desenvolupament de valors socials. - Provocar d’animar el component competitiu en les activitats proposades. - Compensar el sedentarisme típic de la societat proposant activitats d’oci esportives. - Proposar activitats i establir estratègies que assegurin la participació de tots els membres del grup (evitar situacions d’exclusió i si de màxima participació).

Entradas relacionadas: