Discapacitat: Terminologia Clau, Certificat i Suports Laborals

Clasificado en Otras materias

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,77 KB

Cal parlar de persones amb discapacitat o, fins i tot, de diversitat funcional, mai de «discapacitats». Es pot patir una deficiència i que aquesta no sigui una discapacitat, alhora que es pot tenir una minusvalidesa que no impliqui una discapacitat.

Terminologia Clau sobre Discapacitat

Minusvalidesa

Situació de la persona que presenta un trastorn físic o mental, sia congènit o adquirit, que li impossibilita o dificulta un desenvolupament normal de l’activitat. Terminologia que ja no s’utilitza, substituïda pel concepte de discapacitat.

Deficiència

Pèrdua o dèficit en el funcionament d’una estructura corporal o una funció psíquica, fisiològica o anatòmica.

Discapacitat

Condició d’una persona que presenta limitacions pel que fa a la capacitat per dur a terme unes determinades funcions, a causa d’un dèficit sensorial, físic o bé intel·lectual.

Diversitat Funcional

Conjunt de característiques que presenta una persona que fan que, pel fet que una part o la totalitat del seu cos o ment funcioni de manera diferent, dugui a terme les activitats de la seva vida diària també de manera diferent.

El Certificat de Discapacitat

El Certificat de Discapacitat és el document oficial que reconeix el grau de discapacitat d’una persona. Aquest tràmit depèn del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya. S’expressa en un percentatge del 0% al 100%. Si se supera el 25%, s'hi poden sumar punts derivats de factors socials complementaris (com ara dificultats per a la integració social per qüestions familiars, laborals, educatives i culturals). Quan aquest percentatge és superior al 33%, es pot accedir a una sèrie de beneficis, com subvencions i ajudes tècniques.

Suports Naturals en l'Entorn Laboral

Els suports naturals són referents significatius dins de l’empresa que faciliten el manteniment del lloc de treball. Un suport natural eficaç és aquell que estableix i manté una relació de confiança amb la nova persona treballadora.

Com a integradors/ores laborals, en el moment que una nova persona treballadora s'incorpora a una empresa, ens hem de preguntar: «Qui pot exercir de suport natural dins l’entorn laboral?». La resposta és qualsevol persona que ho faci de manera voluntària i que tingui una relació propera amb la persona amb discapacitat que comença a treballar (per exemple, companys de feina o responsables directes). La seva idoneïtat es valorarà en el moment de dissenyar el pla d’acció dels suports, amb la participació de totes les parts implicades i sempre amb el consentiment de la persona amb discapacitat.

Entradas relacionadas: