Discurs Mític, Científic i Filosòfic: Característiques
Clasificado en Filosofía y ética
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,83 KB
El discurs mític
Els mites són les històries que les societats primitives narren per explicar els seus orígens. En els mites apareixen déus o éssers sobrenaturals en què succeeixen fets extraordinaris que passen sempre fora del temps històric humà.
Per als pobles primitius, el mite és una veritat indiscutible per a l'explicació de molts fenòmens, gràcies a éssers divins amb força còsmica. Per això es diu que en el mite es personifiquen les forces naturals.
El mite és una realitat viva i sagrada per a aquell qui el viu i és inqüestionable. Aquesta realitat sagrada és, per a qui hi creu, allò que fonamenta el món, el sentit, l'origen i la finalitat.
La funció del mite és explicar com va sorgir una realitat total o un fet concret. El mite, una vegada narrat, es considera una veritat indiscutible (dogma).
El mite és com qualsevol altre discurs de la realitat: pretén relacionar els fets. Normalment, el mite va impregnat de sentiments personals i de la voluntat de cada persona.
El discurs científic
La manera més fiable que l'ésser humà ha inventat per entendre el món. Aquest discurs intenta utilitzar la raó crítica per interpretar la realitat. Té 2500 anys d'existència.
No és fàcil aclarir què s'anomena ciència. Aquest discurs es caracteritza fonamentalment per la intersubjectivitat.
Té la capacitat de fer possibles explicacions i prediccions exactes basades en teories abstractes. Així doncs, ens ajuden a canviar la realitat que ens envolta o a crear instruments per dominar la natura.
El discurs filosòfic
El discurs filosòfic és el que ens fa plantejar-nos qüestions i reflexions sobre altres discursos (metadiscurs). La filosofia moral o ètica és, en bona part, una anàlisi del llenguatge moral.
Aquest discurs, a diferència del científic, no té cap veritat universalment admesa que es pugui presentar i ensenyar.
La filosofia és una activitat d'anàlisi conceptual i de reflexió crítica aplicable a qualsevol saber teòric, pràctic o productiu. Una de les finalitats d'aquest discurs és aclarir els nostres conceptes i idees.
Normalment, les persones que es dediquen a la ciència faran filosofia quan sobrepassin els límits de la seva especialitat i es preocupin pels problemes del seu saber, o intentin fer generalitzacions o síntesis més especulatives.
El discurs filosòfic ens pot ajudar a viure intel·lectualment i moralment sense una concepció limitada del món i sense una ideologia tancada. Ens ensenya a donar respostes racionals i crítiques a aquelles preguntes que no s'han pogut respondre científicament i que sempre s'han presentat en la ment humana. Però aquestes respostes han de procurar no contradir els nostres coneixements científics actuals.