Dret d'asil i altres conceptes socials i econòmics
Clasificado en Geografía
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,38 KB
Dret d'Asil
El dret d'asil és la potestat que tenen els estats per oferir protecció a determinades persones (nacionals d'altres estats), les vides dels quals, llibertats o drets fonamentals siguin objecte de persecució o violència, o es trobin amençats en el seu país d'origen o tercers països.
Exclusió social
L'exclusió social és la manca de participació de segments de la població en la vida social, econòmica i cultural de les seves respectives societats causa de la manca de drets, recursos i capacitats bàsiques factors que fan possible una participació social plena.
Economia de mercat
L'economia de mercat és un sistema econòmic que centra l'organització i assignació de la producció i el consum de béns i serveis en la llei d'oferta i demanda. L'economia de mercat acostuma a estar lligada al capitalisme i a un tipus d'estat que intervé en política econòmica d'una manera limitada.
Agricultura extensiva
Conreu de grans superfícies agrícoles amb una inversió de capital i de mà d’obra reduïda. Les grans extensions de terra permeten la mecanització del camp. L’agricultura extensiva és corrent en zones ramaderes amb bovins o ovelles de baixa productivitat agrícola però també es fa en conreus a gran escala de blat, ordi i altres cereals.
Bombolla immobiliària
Grau molt alt d’endeutament hipotecari, basat en l’expectativa de revalorització dels immobles (l’expectativa sense certesa ha resultat ser fràgil com una bombolla d’aigua).
Reconversió industrial
Conjunt de polítiques que es porten a terme per a les indústries que es troben en crisi. A Espanya es va iniciar a partir de la crisi de 1973 en el sector secundari. La reconversió industrial té com a objectiu superar la crisi, és a dir, reduir despeses i augmentar la competitivitat del sector. En algunes ocasions comporta tancament de les empreses inviables.
Activitat intangible
Activitat que no pot ser percebuda físicament i és per tant de natura immaterial, per exemple el valor d’una marca.
Hub
Es refereix al port o aeroport com centre logístic competitiu de distribució o centre de connexions, on es concentren càrregues de mercaderies amb la finalitat de distribuir-les.
Especulació immobiliària
La ciutat i els seus elements es converteixen en mercaderia que s’intercanvia a uns preus lliures fixats per l’oferta i la demanda del mercat.
Hinterland
El territori que queda vinculat a una ciutat a causa de l’atracció que aquesta exerceix s’anomena hinterland o àrea d'influència.
Conurbació
Conjunt de poblacions pròximes entre elles on el seu progressiu creixement les ha posat en contacte, és a dir, quan una població s’expandeix i supera els límits municipals de la ciutat fins al punt d’incorporar diversos municipis.
Gentrificació
La gentrificació és un procés de transformació urbana en què la població original d’un sector o barri deteriorat i amb molta pobresa és desplaçat progressivament per un altre d’un nivell adquisitiu més alt, com a consequència de programes de requalificació d’un conjunt d’espais urbans estratègics.
Àrea metropolitana
Una zona d'influència considerable, quan la ciutat central s’extén a altres nuclis urbans propers de dimensions diverses que queden integrats de manera independent però condicionats per la importància d’aquesta ciutat central.
Democràcia parlamentària
És un sistema d’organització política en què la branca executiva del govern és expressada mitjançant el vot.
Senat
Cambra de representació (cambra alta) que forma part del parlament i té com a funció principal revisar les propostes legislatives, així pot modificar o vetar el contingut d’algunes lleis, encara que són els membres del Congrés els que definitivament els aproven.
Congrés dels diputats
Cambra baixa que representa al poble i té el poder de legislar.
Globalització
La globalització és un procés d’integració en el món que influeix en àmbits diversos com l’econòmic, el social, el cultural, el polític i el tecnològic. Dit d’unes altres paraules, la globalització és un procés econòmic que fa que tot el món de manera directa o indirecta estigui connectat.
Acords de Schengen
Els Acords de Schengen són uns acords signats el 1985 i 1990 per diversos estats europeus per tal de suprimir de manera progressiva els controls en les fronteres interiors (entre aquests estats). El seu objectiu és garantir la lliure circulació de béns, serveis, capitals, treballadors i viatgers.
Tractat de Maastricht
Signat el 1992, entra en vigor el 1993. La CEE esdevé U.E i estableix un calendari per a la unió econòmica i monetària, la política exterior i de seguretat i la cooperació és justícia i política interior. Els països signants són: els 6 fundadors, més Dinamarca, Irlanda i el Regne Unit (1973); Grècia (1981); Espanya i Portugal (1986) i l'Alemanya Reunificada (1991).
Euroescepticisme
L'euroescepticisme és una idea política reticent o contrària al procés d’integració de la Unió Europea. Els euroesceptics s'oposen als proeuropeus. Els euroesceptics no formen un bloc homogeni. Els adversaris dels euroesceptics són els partidaris de la Unió Europea.