Dret del Treball a Catalunya: Fonts, Principis i Estatut
Clasificado en Formación y Orientación Laboral
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,98 KB
Activitats Excloses i Especials
Activitats excloses: treball de funcionaris públics, prestacions personals obligatòries, activitat de conseller o ser membre d’un òrgan d’administració, treballs d’amistat, benevolència o bon veïnatge, treballs familiars i activitat dels comissionistes.
Activitats especials: personal d’alta direcció, empleats de servei de la llar familiar, penats, esportistes, artistes, representants de comerç, minusvàlids, estibadors portuaris i persones discapacitades.
Fonts del Dret del Treball
Les fonts del Dret del Treball inclouen:
- Contracte de treball
- Conveni col·lectiu
- Reglament
- Lleis
- OIT i tractats internacionals
- Constitució espanyola
- Normes de la UE
Fonts internes del Dret del Treball
Hi ha la Constitució, que és la norma suprema i preval sobre la resta de lleis. Es pot classificar en tres grans blocs: drets fonamentals, drets i llibertats dels ciutadans i principis rectors de la política econòmica i social.
Les Disposicions legals i reglamentàries: l'elaboració i aprovació de les lleis corresponen a les Corts Generals. El Govern pot elaborar normes amb categoria de llei amb el control de les Corts.
Els Convenis col·lectius: marquen els mínims que han de ser respectats en els contractes individuals.
El Contracte de treball: és la voluntat d'empresari i treballador i ha de celebrar-se lliurement amb el mutu acord de les parts que intervenen.
Els Usos i costums locals i professionals: s'apliquen en el cas de manca de disposicions legals, convencionals o contractuals.
Fonts externes del Dret del Treball
Els tractats internacionals: cal que siguin aprovats a les Corts i publicats en el BOE.
L'OIT: promou accions internacionals per millorar les condicions i el nivell de vida dels treballadors i elabora programes d’assistència i assessorament.
La UE: la seva finalitat és elevar el nivell de vida dels treballadors i equiparar les condicions laborals dels diferents països.
Principis d'Aplicació de les Normes Laborals
Principi de la norma mínima
Les normes de rang superior determinen el contingut mínim de la norma que la segueix.
Principi de norma més favorable
Si hi ha dues o més normes aplicables a una situació, prevaldrà la que sigui més favorable per al treballador.
Principi d'irrenunciabilitat de drets
Els treballadors no poden renunciar als drets que tinguin reconeguts en les normes legals i en els convenis col·lectius;
Principi de condició més beneficiosa
Les condicions laborals que siguin més beneficioses entre empresari i treballador es mantindran enfront dels canvis normatius que puguin produir-se.
L'Administració laboral
Té com a principals funcions desenvolupar la política laboral per mitjà dels òrgans del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social i la conselleria de les comunitats autònomes i vetllar pel compliment de la normativa laboral mitjançant la Inspecció de Treball i Seguretat Social.
Estatut de Catalunya
Drets en l'àmbit laboral
Els treballadors tenen dret a formar-se i promoure's professionalment i a accedir de manera gratuïta. Les persones excloses del mercat de treball tenen dret a percebre prestacions i recursos no contributius de caràcter pal·liatiu.
Treball i relacions laborals
Correspon a la Generalitat i inclou les relacions laborals i les condicions de treball, les qualificacions professionals a Catalunya, la negociació col·lectiva i el registre dels convenis col·lectius de treball, la determinació dels serveis mínims de les vagues que tinguin lloc a Catalunya i l'elaboració del calendari de dies festius que ha de regir tot el territori de Catalunya.