L'Economia i l'Ascens del Feixisme: El Cas Alemany i Hitler

Clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,68 KB

L'Economia en el Feixisme: Autarquia i Control

L'economia en el feixisme es basava en el concepte d'autarquia, que implicava la recerca de l'autosuficiència econòmica. Això significava fomentar intensament l'agricultura i la producció interna per reduir la dependència de l'exterior, així com assegurar l'accés a les matèries primeres necessàries. L'autarquia, per tant, es definia com la capacitat de produir per si mateixos, sent totalment autosuficients.

Alemanya Post-Primera Guerra Mundial: Crisi i Inestabilitat

Després de la Primera Guerra Mundial, Alemanya va patir una profunda crisi econòmica. Després de perdre el conflicte, va ser obligada a pagar fortes reparacions de guerra a França i Anglaterra. La situació del govern era extremadament precària, amb una gran inestabilitat política i una manca de direcció clara. Els fons necessaris per fer front a aquestes reparacions provenien principalment dels impostos, agreujant la càrrega sobre la població. La República de Weimar, un intent de política democràtica, va néixer precisament enmig d'aquesta gran crisi.

L'Ascens de Hitler: L'Orador que Captivava les Masses

Adolf Hitler, un jove amb poc èxit acadèmic i social, poc agraciat físicament, admirava profundament Benito Mussolini. Malgrat les seves deficiències, Hitler posseïa una habilitat excepcional com a orador, parlant amb gran eloqüència en públic. Els seus discursos, sovint pronunciats a la nit i seguint el model de Mussolini, ressonaven amb la gent. Hitler expressava exactament el que la població, sumida en una profunda crisi econòmica i sense rumb, volia sentir, guanyant-se així la seva atenció i suport.

Les Promeses de Hitler: Força i Desafiament

Les promeses de Hitler eren clares i contundents: "Tornarem a tenir un exèrcit fort" i "Faré un govern estable". Però la seva declaració més audaç, que ningú s'havia atrevit a pronunciar fins aleshores, va ser la seva intenció d'incomplir el Tractat de Versalles, un punt clau que apel·lava al sentiment de greuge nacional.

El "Mein Kampf" i la Ideologia Nazi

La primera acció significativa de Hitler va ser un intent de cop d'estat que va fracassar, resultant en la seva detenció i empresonament. Durant la seva estada a la presó, Hitler va escriure el seu llibre, "Mein Kampf" (La Meva Lluita). En aquesta obra, va exposar les característiques fonamentals del seu projecte de govern feixista, incloent-hi la creença en la superioritat de la raça ària sobre qualsevol altra, la necessitat de crear un Estat fort i potent, i la inevitabilitat de la guerra com a mitjà per aconseguir els seus objectius.

L'Antisemitisme i la Persecució Jueva

Enmig de la crisi econòmica, Hitler va alimentar un profund odi cap als jueus, argumentant que la seva prosperitat econòmica era inacceptable per a una "raça inferior" que no pertanyia a la raça ària. Aquesta retòrica va trobar un ampli suport entre la població. Hitler va explotar l'odi latent cap als jueus, culpant-los de tots els mals de la societat. Quan els jueus van ser internats als camps de concentració, l'Estat es va apropiar de tots els seus béns, diners, fàbriques i empreses, permetent que molta gent s'enriquís il·lícitament a costa seva.

L'Arribada al Poder del Nazisme

El suport popular a Hitler va créixer exponencialment, ja que continuava expressant allò que la gent desitjava escoltar. Els grans empresaris també van donar suport a Hitler, tement que altres forces polítiques poguessin expropiar les seves propietats. Amb un suport cada vegada més ampli, Hitler va aconseguir guanyar les eleccions.

Els Aparells Repressius del Règim Nazi

Per silenciar qualsevol oposició, Hitler va establir dos aparells repressius fonamentals: la Gestapo, la policia secreta de l'Estat, i una guàrdia personal, un grup militaritzat que el protegia i l'assistia en les seves accions.

Consolidació del Poder: La Nit dels Ganivets Llargs i el Rearmament

La Nit dels Ganivets Llargs (1934) va ser un esdeveniment clau en la consolidació del poder de Hitler, durant el qual van ser assassinats més de 300 dirigents de les SA (Sturmabteilung). A partir d'aquest fet, el control de Hitler sobre l'Estat i el Partit Nazi va esdevenir absolut. Des de 1933 fins a 1939, Hitler va preparar Alemanya per a la guerra, reinstaurant el servei militar obligatori i impulsant una política de rearmament massiu.

Preparació per a la Guerra i Ideologia

El règim nazi va construir un exèrcit potent i va rearmar la població alemanya, centrant-se en una indústria de guerra massiva. Paral·lelament, es va crear un moviment ideològic extremadament fort i cohesionat, basat en la propaganda i el control total de la informació.

Els Camps de Concentració i l'Holocaust

Als camps de concentració, hi eren internats no només jueus, sinó també homosexuals, dissidents polítics, gitanos i altres grups considerats "indesitjables" pel règim. Es calcula que van morir aproximadament 6 milions de jueus durant l'Holocaust.

Amb l'inici de la Segona Guerra Mundial, van aparèixer els guetos, però la seva capacitat era insuficient per a la gran quantitat de jueus. Això va portar a la creació dels camps d'extermini, on la majoria dels jueus acabarien morint en cambres de gas. Inicialment, els cossos eren enterrats en fosses comunes, però davant l'enorme nombre de víctimes, es va procedir a desenterrar-los i cremar-los en forns crematoris. La deshumanització era total: els presoners eren torturats, despullats de la seva identitat i se'ls assignava un número en lloc del seu nom.

Entradas relacionadas: