Economia Espanyola: Sectors Agrari, Pesquer i Industrial
Clasificado en Geografía
Escrito el en catalán con un tamaño de 7,79 KB
El Sector Primari a Espanya: Agricultura i Pesca
Evolució i Característiques de l'Agricultura
Transformació Agrària i Economia de Mercat
Noves tècniques agrícoles i nous conreus permeten l'augment de la població agrària i l'obtenció d'excedents. El desenvolupament de la indústria augmenta la demanda d'aliments. Com a conseqüència d'aquest procés econòmic, gran part del sector agrari entra en el circuit de l'economia de mercat, on el pagès esdevé venedor i comprador. L'agricultura tradicional es basa fonamentalment en la terra i la feina.
Conceptes Clau en l'Agricultura Espanyola
- Latifundis: Explotacions de grans dimensions on es practica l'agricultura extensiva.
- Població Rural vs. Agrària: La població rural viu en zones rurals, encara que treballi en el sector secundari o terciari, mentre que la població agrària es dedica al sector primari.
- Temps Parcial: Implica la combinació de feines agrícoles amb feina a la indústria.
Tipus de Conreus i Bestiar
- Conreus de Secà: Cereals, vinya i oliveres.
- Conreus de Regadiu: Producció fructícola i horticultura.
- Tipus de Bestiar: Boví, oví, porcí i avicultura.
La comercialització òptima dels productes agraris depèn del grau de desenvolupament de la indústria agroalimentària.
El Paisatge Agrari i els seus Factors
El paisatge agrari és el resultat de la interacció entre factors físics i humans. Els elements visibles d'aquests paisatges són les àrees productores: tipus de coberta vegetal, tipus d'explotació i presència de ramaderia.
Paisatges Agraris Regionals d'Espanya
- Paisatge Agrari Atlàntic: Caracteritzat per prats, boscos caducifolis, poca agricultura, ramaderia orientada a la cria de bestiar i una estructura agrària minifundista.
- Paisatge Agrari Interior: Deveses, rotacions de conreus, zones de bestiar (predomina l'oví), estructura agrària amb terres molt parcel·lades i població escassa.
- Paisatge Agrari Mediterrani: Precipitacions escasses, temperatures altes, conreu de secà, agricultura de regadiu amb hivernacles, ramaderia ovina, estructura agrària amb explotacions diverses i població molt nombrosa.
- Paisatge Agrari de Muntanya: Altituds elevades, activitats agropecuàries i silvícoles, ramaderia bovina i ovina, estructura agrària amb petites propietats, poblament escàs i impacte del turisme.
- Paisatge Agrari de les Canàries: Factors físics com sòls volcànics, sistemes agrícoles i ramaders amb producció de plàtans i tomàquets, estructures agràries amb tipus de propietat variat i explotació forestal en gran part protegida.
Polítiques Agràries i Desenvolupament Rural
La Política Agrària Comunitària (PAC) busca abastar els països comunitaris i augmentar les rendes agràries mitjançant subvencions als productes. El Programa Nacional de Desenvolupament Rural (PNDR) té com a objectius: augmentar la productivitat de l'agricultura i la silvicultura, desenvolupar la indústria agroalimentària, i millorar el medi ambient i l'entorn rural.
El Sector Pesquer Espanyol
Espanya: Potència Pesquera i Zones de Captura
Espanya és una gran potència pesquera dins la UE. Les plataformes continentals espanyoles són poc aptes per a la pesca, per la qual cosa la flota pesquera espanyola busca caladors rics en altres llocs, havent-se buscat noves destinacions en llocs llunyans. Les principals zones de pesca són: Regió Nord-est, Regió Cantàbrica, Regió Mediterrània, Canària i Subatlàntica.
El Sector Secundari a Espanya: La Indústria
Història i Evolució de la Indústria Espanyola
Inicis de la Industrialització (1930-1959)
La industrialització a Espanya comença el 1930. Les lleis proteccionistes asseguraven el mercat interior, i l'explotació de recursos va donar peu a la siderúrgia, la indústria mecànica i el desenvolupament de la indústria tèxtil. La indústria espanyola va créixer fins al 1939, però es va estancar del 1939 al 1959 (a causa de la Segona Guerra Mundial i la dictadura).
El Pla d'Estabilització i l'Expansió
El Pla d'Estabilització de 1959 va marcar la fi de l'autarquia i l'inici de la liberalització de l'economia espanyola. Aquest canvi en la política industrial va coincidir amb un període de gran expansió econòmica mundial que va afavorir l'entrada de multinacionals.
Models Tradicionals de Localització Industrial
- Catalunya: Els burgesos havien acumulat capital gràcies al comerç, l'agricultura i les manufactures.
- País Basc: Classe empresarial industrial gràcies a l'extracció del mineral de ferro.
- Astúries: Desenvolupament a causa dels importants jaciments de minerals.
- Madrid: Afavorida per factors de localització vinculats a la capitalitat de l'Estat.
La Indústria Espanyola: Crisi i Restauració (1975-1985)
Factors de la Crisi Industrial
La indústria espanyola del 1975 al 1985 va veure com els empresaris augmentaven la mà d'obra per pujar la producció, generant contractes fixos i salaris creixents. No obstant això, l'OPEP va aconseguir un acord per disminuir la seva producció i augmentar el preu del petroli, incrementant la competència amb països estrangers. La crisi industrial a Espanya va ser causada per la crisi mundial, una situació industrial deficient i una crisi política.
Reconversió i Reestructuració Industrial
La restauració de la indústria espanyola va implicar processos de reconversió i eliminació d'empreses no competitives.
Situació Actual i Reptes de la Indústria
Teixit Industrial i Eixos Destacats
La indústria espanyola es caracteritza per un teixit industrial preexistent i eixos industrials que els uneixen. Les zones on destaca el teixit industrial són: la Vall de l'Ebre, la zona Mediterrània i la zona industrial de Madrid.
Problemes i Característiques Actuals
Després de l'entrada a la UE, la indústria espanyola va viure un procés de modernització productiva. La crisi financera americana del 2007, que va afectar l'economia mundial, es va reflectir a la UE. Els principals problemes de la indústria espanyola són:
- Domini de les PIMES: Predomini de petites i mitjanes empreses.
- Productivitat Inferior: La productivitat industrial és inferior a la de la UE.
- Baix Nivell Tecnològic: El nivell d'intensitat tecnològica és baix.
Sectors Industrials Clau
- Sectors Madurs: Metal·lúrgia i productes metàl·lics.
- Sectors Dinàmics: Elevada demanda, major productivitat i tecnologia.
- Sectors de Tecnologia Punta: Forta dependència exterior i sector molt localitzat.
El Sector de la Construcció
Dins de les activitats industrials, el sector de la construcció transforma una sèrie de materials en una edificació.
Globalització i Deslocalització Industrial
Causes de la Deslocalització
En una economia globalitzada, les empreses busquen la competitivitat per augmentar la seva quota de mercat. D'aquí es deriven les causes de la deslocalització: la recerca de menors costos laborals i millors condicions fiscals. Les indústries que requereixen molta mà d'obra poc qualificada es desplacen cap a països en desenvolupament on aconsegueixen avantatges fiscals.