Economia global i globalització: impacte i indicadors
Enviado por Adri_Stark y clasificado en Geografía
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,81 KB
Economia global
Globalització: procés històric que afecta a la cultura, la política, la tecnologia i l'economia, consisteix en la integració i relació de diferents societats en un únic mercat. Provoca una interdependència.
Societats postindustrials
La indústria ha canviat, amb l'objectiu de no tenir el control sobre el mercat sinó establir-se en una legislació favorable.
Principals àrees socieconòmiques
Abans del s.XX eren Europa, Nord-Amèrica i el Japó, ara han aparegut els BRIC, els anomenats països emergents. PIB per sobre de la mitjana (10%), no tots són democràcies.
Economia de la UE en un món global
Creada als 1950, abans anomenada CECA volia establir relacions econòmiques amb les diferents potències. Alemanya és forta, sola no és res, però amb la UE són la 3ª potència mundial. Lidera les exportacions de mercaderies i serveis.
Intercanvis en un món globalitzat
Els intercanvis es divideixen entre fluxos visibles i invisibles. Els visibles hi ha energètics com el gas o el petroli i els agrícoles des de l'oli als cereals. També es produeixen exportacions de productes de països subdesenvolupats. Els invisibles es divideixen entre capitals i informació (Amazon o Aliexpress). Tenen gran efecte en el món financer degut a la quantitat de diners virtual. La crisi de 2008 dels EUA afecta a tot el món.
Indicadors socieconòmics
Dades que informen sobre la situació social i econòmica dels habitants d'una àrea concreta. Alguns indicadors són: PIB, esperança de vida, índex d'analfabetisme i fecunditat. IDH creat al 1990 per les Nacions Unides basat en la salut, educació i estàndard de vida. TMM5 l'utilitza UNICEF, representa el benestar dels nens en un país basat en alimentació, ingressos i coneixement de salut de les mares.
Desenvolupament econòmic i humà
Econòmic: consisteix en el creixement del PIB, moviment de capital i noves tecnologies. Humà: concepte que consisteix en la creació de condicions pel desenvolupament de la societat i el desenvolupament econòmic com a mitjà per obtenir les necessitats humanes. El contrari és la tendresa, UNICEF assenyala que la pobresa absoluta és la incapacitat d'accedir a les necessitats bàsiques.
Activitats primàries al món
Sectors primaris dedicats a obtenir productes del medi. Aquestes activitats l'han erosionat o explotat. Ocupen un 38-40% del planeta. Subsistència: comú a països subdesenvolupats, basat en el treball familiar i dirigit al mercat local o autoconsum.