Economia Social de Mercat: Reptes, Crisi i Solucions

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,31 KB

Economia Social de Mercat: Reptes i Solucions

Què és l'Economia Social de Mercat?

La economia social de mercat, també coneguda com a capitalisme social o renà, és un model d'economia i societat amb la meta de crear una economia que, des de la base de la competència, combina la lliure iniciativa amb un progrés social assegurat per la capacitat econòmica.

El Mercat i els Cicles Econòmics

El mercat és un mecanisme que assigna molt bé els recursos, generant un gran increment de la producció i possibilitant l’augment del nivell de vida. Malgrat tot, sol dir-se que genera crisis periòdiques. El creixement econòmic no és lineal, sinó cíclic; hi ha períodes d’expansió econòmica seguits d’altres de recessió.

Una crisi econòmica és una etapa de reajustament de l’estructura productiva, distorsionada per la creació incontrolada de diners i crèdit.

Reptes i Fallades en l'Economia Actual

Crisi Financera i Escalfament Global

Encara que no hi ha unanimitat entre els científics de les ciències naturals, diversos estudis conclouen que ens trobem en un nou cicle natural d’escalfament de l’atmosfera. Aquest fenomen es podria veure agreujat per l’emissió massiva de diòxid de carboni (CO2) procedent dels motors d’explosió i les indústries, especialment dels països més desenvolupats i d’altres economies emergents en gran expansió (la Xina, l’Índia, etc.).

Les Fallades de l'Estat

La majoria dels economistes de l’actualitat són ferms defensors de l’activitat governamental. En general, des de John Maynard Keynes (1883-1946), l’intervencionisme econòmic és dominant.

Algunes de les fallades més importants del sector públic són les següents:

  • Lobbies o grups de pressió: A l’hora de decidir l’assignació dels recursos públics, es formen grups de pressió que, mitjançant un joc poc honorable de concessions i favors mutus, determinen una distribució del pressupost públic a favor dels seus interessos particulars.
  • Racionalitat de la ignorància i representació no vinculant: Els representants polítics són triats a través del vot de milers o milions de votants, una vegada cada quatre anys. El poder d’influència real del ciutadà sobre les decisions polítiques diàries és nul. (Introducció a la microeconomia 122)
  • Acció governamental a curt termini: Atès que els mandats polítics s’estableixen en legislatures de quatre anys, el termini de l’acció política queda limitat per aquest marc temporal.
  • Proliferació de reglaments i agències públiques: El sector públic sol experimentar un creixement exponencial, tant en la promulgació d’ordres i mandats com en el seu personal, funcionari o no.

Per tant, la solució a les fallades del mercat no és l’increment de l’intervencionisme de l’Estat. La majoria de les solucions a les imperfeccions del mercat provenen d’empresaris privats, que han identificat les deficiències dels productes i que comencen nous negocis o desenvolupen noves idees dins les empreses ja existents amb l’objectiu de superar-les.

Entradas relacionadas: